În noaptea de 4 spre 5 martie o conductă a magistralei S.C. Edilul Câmpulung care asigură furnizarea cu apă a municipiului și a localităților limitrofe a cedat, ajungându-se la situația în care aproximativ 48.000 de consumatori din Câmpulung, Schitu Golești, Valea Mare Pravăț, Bughea de Sus, Bughea de Jos și Lerești nu sunt la acest moment alimentați cu apă potabilă.

Vineri, 6 martie, prefectul Mihai Oprescu a convocat în ședință extraordinară membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Argeș, fiind analizată această problemă și propuse aplicarea soluțiilor optime pentru remedierea ei.

Astfel, s-a dispus mobilizarea unor utilaje ale Administrației Bazinale de Apă Argeș Vedea și ale Garnizoanei Pitești care să faciliteze accesul echipelor de intervenție, precum și a mjloacelor de care vor avea nevoie pentru remedierea avariei. Totodată, o echipă a SC Apă Canal 2000 Pitești va asista și va oferi sprijinul logistic și asistență de specialitate colegilor din Câmpulung, fiind prezenți în zonă până la repornirea furnizării cu apă potabilă.

În ceea ce privește intervenția pentru remedierea cauzei problemei, cu ajutorul celui mai mare operator de profil din țară, SC RAJA din Constanța, SC Edilul CGA SA desfășoară manevrele necesare înlocuirii magistralei avariate, condițiile meteo și adâncimea de aproximativ 3 metri la care aceasta este îngropată făcând însă extrem de dificile lucrările. Cu toate eforturile conjugate, se estimează totuși că în cursul acestei zile se va trece la umplerea graduală a aducțiunii și a rezervoarelor de apă și reluarea în cel mai scurt timp a alimentării cetățenilor.

Toate aceste lucrări sunt asistate de angajați din cadul Primăriei Câmpulung.

Ca măsuri imediate, din dispoziția prefectului Mihai Oprescu, incă de ieri, 5 martie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Argeș a recurs la distribuirea de apă menajeră către cetățeni și unitățile economice și publice care au solicitat sprijinul (cca 110 m³ apa) și s-au luat măsuri pentru utilizarea doar a izvoarelor cu apă potabilă și a apei îmbuteliate pentru consumul uman și animal. În ceea ce privește alimentarea spitalelor, Direcția de Sănătate Publică monitorizează situația, unitățile medicale cu paturi fiind prevăzute cu sisteme alternative de racordare la apă, acestea fiind imediat puse în funcțiune. Tot ca o măsură imediată, prin Inspectoratul Școlar Județean s-a recurs la suspendarea cursurilor școlare în ziua de 6 martie a.c din cadrul unităților din Câmpulung, Bughea de Sus și Schitu Golești., nefiind însă afectat procesul de simulare a examenului național de bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a.

Totodată, inspectorii din cadrul Administrației Bazinale de Apă Argeș Vedea vor verifica modul în care furnizorul de apă din Câmpulung a recurs la respectarea răspunderii privind monitorizarea și modernizarea infrastructurii, condiții asumate prin documentațiile depuse pentru obținerea avizelor necesare gospodăririi apelor, căutând ca pe viitor astfel de probleme să nu mai apară.

 

În paralel, prin Ordin al prefectului, Direcția de Sănătate Publică Argeș, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor vor începe chiar de astăzi, 6 martie, o serie de verificări la brutăriile și unitățile alimentare din zonele afectate, pentru a preveni utilizarea unor surse improprii de apă la fabricarea și comercializarea de produse alimentare.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI