Fostul Guvern PNL, condus de Florin Cîțu, a adoptat, înainte de demitere, proiectul de lege pentru transpunerea directivei UE 2018/1972 – Codul european al comunicațiilor. Acest act normativ introduce o extindere a domeniului şi a spectrului interceptării comunicaţiilor electronice, inclusiv a accesului la datele de trafic, date de conţinut şi la conţinutul comunicaţiilor criptate tranzitate.
Mai exact, e vorba de conținutul comunicațiilor realizate prin platforme precum Skype, WhatsApp, Facebook Messanger, Signal, Wire, Telegram sau alte aplicații similare, scrie Asociația pentru Tehnologie şi Internet (APTI).
”Furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP și furnizorii de servicii de comunicații interpersonale care nu se bazează pe numere au obligația să sprijine organele de aplicare a legii și organele cu atribuții în domeniul securității naționale, în limitele competențelor acestora, pentru punerea în executare a metodelor de supraveghere tehnică ori a actelor de autorizare dispuse în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 51/1991 privind securitatea națională, republicată, cu completările ulterioare, respectiv:
a) să permită interceptarea legală a comunicațiilor, inclusiv să suporte costurile aferente;
b) să acorde accesul la conținutul comunicațiilor criptate tranzitate în rețelele proprii;
c) să furnizeze informațiile reținute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaților sau clienților, modalități de plată și istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente;
d) să permită, în cazul furnizorilor de servicii de găzduire electronică cu resurse IP, accesul la propriile sisteme informatice, în vederea copierii sau extragerii datelor existente.
(2) Obligațiile prevăzute la alin. (1) lit. a) – c) se aplică în mod corespunzător și furnizorilor de rețele sau servicii de comunicații electronice”, se arată în proiectul de lege.
Proiectul de lege a fost adoptat de Cabinetul Cîțu cu 3 zile înainte să fie demis și trimis pe circuitul parlamentar, unde este adoptat pe 7 decembrie 2021. În prezent, proiectul se află în Senat.