Controale la depozite și transportatori de lemne, în Argeș. Amenzi, dosare penale și material lemnos confiscat. Săptămâna trecută, polițiștii argeșeni, împreună cu specialiștii Biroului Garda Forestieră Județeană Argeș din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești, precum şi alţi specialişti silvici, au verificat depozite de material lemnos, firme de exploatare, dar şi transportatori de material lemnos şi persoane fizice. Au fost aplicate sancţiuni în valoare de 23.000 de lei. Peste 75 de metri cubi de material lemnos au fost confiscaţi, împreună cu un autocamion, o autoutilitară şi un atelaj.

În ziua perioada 26 octombrie – 2 noiembrie, au fost depistați 9 bărbați, cu vârste cuprinse între 21 și 57 de ani, care transportau pe drumurile publice material lemnos fără documente legale. Totodată, în urma controlului efectuat la o societare comercială cu activitate în domeniul silvic, s-a constatat că primirea materialelor lemnoase nu se făcea conform procedurilor specifice, iar societatea a expediat material lemnos fără forme legale.

În urma abaterilor constatate, au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 23.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice, și a fost confiscată cantitatea totală de peste 75 de metri cubi material lemnos (din care aproximativ 15 mc cherestea), valoarea totală a acestuia fiind de peste 20.000 de lei. Totodată, au fost confiscate de polițiști un autocamion, o autoutilitară şi un atelaj, folosite la transportul de material lemnos fără proveniență legală.

De asemenea, a întocmit un dosar penal, conform Codului Silvic – Legea 46/2008, în urma depistării unui transport de material lemnos fără documente legale, în volum de peste 10 metri cubi.

Autoutilitară confiscată

Pe 1 noiembrie, polițiștii Secției de Poliție Rurală Rucăr au depistat un bărbat de 33 de ani, din Stoenești, care conducea pe raza localității de domiciliu, o autoutilitară, în care avea încărcat material lemnos. Din verificări, s-a stabilit că acesta transporta 0,5 metri cubi lemn de foc, fără documente legale de proveniență și însoțire. În urma abaterii constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat reprezentanților Ocolului Silvic Câmpulung. Totodată, autoutilitara folosită la săvârșirea faptei a fost confiscată.

Atelaj confiscat

În ziua de 29 octombrie a.c., polițiștii Secției de Poliție Rurală Rucăr au depistat un bărbat de 43 de ani, din Cetățeni, care se deplasa pe DN 72A, raza localității de domiciliu, cu un atelaj în care avea încărcat material lemnos. Din verificări, s-a stabilit că cel în cauză transporta 0,5 metri cubi lemn de foc, fără documente legale de proveniență și însoțire. În urma abaterii constatate, bărbatul a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat reprezentanților Ocolului Silvic Câmpulung. De asemenea, atelajul folosit la săvârșirea transportul materialului lemnos a fost confiscat.

”Reamintim că activitățile specifice pe line de silvicultură au caracter curent, iar polițiștii argeșeni vor continua activitățile de control al tăierii, transportului și deținerii de material lemnos. Sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei. Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activități de expediere, transport, primire pentru depozitare sau prelucrare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 și 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activității, iar pentru tăierea și sutragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestați, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum și retragerea atestatului care permite desfășurarea unor astfel de activități.

Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă, iar în funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi mijlocul de transport şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos”, transmite Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Argeș.

Comments

comments