Temperaturile ridicate din ultimele saptamani au generat o crestere a consumului de energie electrica, astfel incat in ziua de 20 iulie 2015, consumul de energie electrica din aria CEZ Distributie a fost cu 32,49% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Aparatele de aer conditionat, combinele frigorifice si alte electrocasnice pot adauga sume importante la factura de energie electrica daca nu sunt folosite eficient.
 
Va prezentam in continuare cateva recomandari utile din partea specialistilor CEZ Distributie pentru a evita costuri suplimentare semnificative, dar si pentru a evita diverse pericole asociate cu cresterea brusca a consumului de energie electrică.
 
E bine de stiut ca in perioada cu temperaturi foarte ridicate, consumul de energie electrica al aparatelor de aer conditionat poate creste cu peste 50%, iar in cazul frigiderelor si a congelatoarelor cu peste 25%.

Pentru a vedea exact cum influenteaza temperaturile ridicate consumul nostru de energie electrica putem lua ca exemplu un aparat de aer conditionat si o combina frigorifica:

– Aparatul de aer conditionat pentru racirea unei camere/apartament are o putere de 1000 – 1200 W. Presupunand ca acest aparat functioneaza in conditii normale aproximativ 5 ore/zi, rezulta astfel un consum lunar de 150 kWh. In perioada de canicula numarul orelor de functionare va creste cu cel putin 2 ore/zi, ceea ce insemna un consum lunar de 210 kWh.

– Combina frigorifica are o putere de 300-400 W. Luand in considerare o perioada normala de functionare de 5 ore/zi, rezulta astfel un consum lunar de 45 kWh. In perioada de canicula numarul orelor de functionare si in acest caz, va creste cu cel putin 1 ora/zi ceea ce insemna un consum lunar de 54 kWh.

Consumul de energie electrica la un aparat de aer conditionat si a unei combine frigorifice depinde de tipul constructiv, capacitate si de clasa de eficienta energetica in care acestea se incadreaza.

Cateva recomandari care pot eficientiza consumul sunt:

– Pentru evitarea suprasolicitarii instalatiei electrice de utilizare:

– este necesara realizarea de circuite electrice separate pentru alimentarea aparatelor electrocasnice de puteri > 1 kW si asigurarea selectivitatii protectiei circuitelor;

– este obligatoriu respectarea parametrilor contractati/proiectati (respectarea limitarilor privind puterea electrica, nivelul de tensiune, durata utilizare etc.);

– periodic, prin intermediul societatilor autorizate, se recomanda sa se efectueze revizii atat asupra instalatiilor electrice de utilizare cat si asupra aparatelor electrocasnice importante.

– este recomandat sa nu se foloseasca in acelasi timp mai multe aparate electrocasnice cum ar fi masina de spalat, fierul de calcat si plita electrica pentru pregatit hrana. Acest lucru poate conduce la o suprasolicitare a instalatie electrice, ce determina defectiuni si chiar incendii.

– Pentru evitarea incendiilor:

– a nu se lasa nesupravegheate aparatele aflate in functiune;

– a se oferi atentie deosebita la conexiunile electrice (punctele de contact/ conexiune)deoarece contactele imperfecte pot fi adevarate surse de incediu si de defectare a aparaturii electrocasnice;

– spuneti „nu” folosirii oricarui tip de improvizatie (echipamente sau conexiuni electrice);

– desi „toata lumea se pricepe la electricitate”, apelati doar la firme autorizate pentru a executa modificari la instalatia dumneavoastra;

– nu modificati fara aprobarea operatorului de distributie protectia instalatiei dumneavoastra, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea conductorului pe circuitul respectiv.

– Pentru scaderea consumului de energie electrica:

– a se folosi aparate electrocasnice de eficienta energetica ridicata si corpuri de iluminat eficiente cum ar fi cele pe baza de led-uri sau cu senzori de miscare;

– a se evita expunerea aparatelor electrice la radiatia solara;

– indepartati combinele frigorifice de sursele de caldura (aragaz, cuptor), dar evitati si deschiderea frecventa a usilor acestora, pentru a nu patrunde aerul cald;

– a se evita folosirea inutila a aparatelor pe perioade indelungate si fara asigurarea unei ventilari corespunzatoare. Acest tip de consum poate reprezenta peste 50% din totalul energiei consumate;

– limitati folosirea echipamentelor electrice ce necesita ventilare suplimentara (ex. echipamente ITC), in spatiile neclimatizate fara asigurarea unei ventilari corespunzatoare;

– pentru iluminatul exterior apelati la lampi solare inteligente sau intrerupatoare cu potentiometre pentru a va ajuta sa folositi doar lumina de care aveti nevoie.

Specialistii si echipele de electricieni CEZ Distributie monitorizeaza constant evolutia consumului din aria sa de operare si sunt pregatite sa intervina pentru remedierea prompta a tuturor incidentelor care pot afecta alimentarea cu energie electrica.

Departamentul Relatii Publice, Brand si Marketing
CEZ Romania

Comments

comments