Consiliul Local Piteşti a decis să cumpere Casa Bobancu. În acest imobil s-a semnat capitularea în Primul Război Mondial

Consiliului Local al Municipiului Pitești a aprobat joi, în unanimitate, exercitarea dreptului de preemțiune al Primăriei Municipiului Pitești pentru cumpărarea casei Bobancu. Imobilul este scos la vânzare de actualul proprietar la pretul de 450.00 de euro.

Iniţial, proiectul de hotărâre iniţiat de primar stipula neexercitarea dreptului de preemţiune, luînd în consideraţie tocmai preţul, la care se vor adăuga, în cazul achiziţionării, şi alte sume pentru reabilitarea clădirii şi întreţinerea la nivel de monument istoric.

Totuşi, toţi consilierii locali, indiferent de culoare politică, au fost de acord că valoarea istorică şi arhitecturală a clădirii merită aceste cheltuieli din bugetul local.

Casa Păiș-Bobancu este monument istoric, fiind considerată una dintre cele mai frumoase case din oraş. Interiorul este păstrat integral original: picturile aparţin lui Rudolf Materna (fiind prezente în toate camerele), sobele sunt de Majolica, frontispiciile, balustradele de fier forjat, camerele servitorilor, salonul, balconul şi alte detalii fiind intacte, exact aşa cum au fost construite acum peste 100 de ani, în anii 1914-1915, de arhitectul piteștean Ion Simionescu.

Printre destinaţiile pe care le-ar putea căpăta după restaurare se numără şi cea culturală, viceprimarul Apostoliceanu propunând un muzeu municipal iar consilieril Narcis Sofianu fiind de părere că imobilul ar putea fi atrinuit Centrului Cultural.

Casa a aparţinut Tatianei Bobancu creatoarea, printre altele, a Ateneului „A. Ionnescu-Gion”  În această casă au locuit comandanții germani pe timpul ocupației germane a Piteștiului din Primul Război Mondial şi chiar între zidurile sale a fost semnată capitularea. Unul dintre oaspeţii care au înnoptat în casă a fost chiar împăratul Germaniei, Wilhelm al II-lea, a dormit aici, în drumul său spre Curtea de Argeș, în 1917, la mormântul regelului Carol I.

Casa a fost naționalizată în 1948, dar, din fericire familiile care au locuit aici prin repartiţie nu au distrus şi nici nu au modificat nimic din impozantele şi nepreţuitele detalii de design interior.

Procedural, consilierii locali piteșteni au recurs, la propunerea primarului Ionică, la soluţia convocării unie şedinte „de îndată”, imediat după şedinţa ordinară, pentru a aproba proiectul modificat în sensul exercitării dreptului de preemţiune.

Proprietatea aparţine în prezent unui cetăţean pe nume Alexandru Marian Petrescu, are 17 camere, cu suprafaţă construită de 350 de metri pătraţi şi o suprafaţă totală de teren de 1384 metri pătraţi. Primăria Piteşti va începe acum negocierile cu deţinătorul pentru cumpărarea efectivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.