Consilierul președintelui Iohannis, despre proiectul de buget pe 2019: Banii alocaţi nu asigură plata tuturor pensiilor. Cosmin Marinescu, consilierul pe probleme economice al președintelui Klaus Iohannis, a susţinut, vineri, 8 martie, într-o declaraţie de presă de la Cotroceni, că prognozele macroeconomice aflate la baza bugetului sunt exagerat de optimiste, iar banii alocați în proiectul legii de buget pe 2019 nu asigură necesarul plății tuturor pensiilor.

„Analiza proiectului de buget arată subestimarea unor capitole de cheltuieli sau chiar ajustări negative deliberate, chiar în cazul pensiilor. De exemplu, în proiectul de buget pus în dezbatere publică pe 31 ianuarie, cheltuielile cu pensiile din bugetul asigurărilor sociale de stat erau prevăzute la 69,3 miliarde lei. După doar o săptămână, în bugetul adoptat de Guvern, cheltuielile au devenit 68,1 miliarde lei, deci cu 1,2 miliarde lei mai puţin. Este deosebit de importantă clarificarea acestei situaţii, care poate arăta că banii din buget nu asigură necesarul pentru plata tuturor pensiilor”, a declarat Cosmin Marinescu.

Calculele arată cheltuieli cu pensiile subestimate cu circa 1,4 miliarde lei, a precizat consilierul prezidenţial. Potrivit acestuia, în acest an necesarul pentru pensii este de 69,5 miliarde lei, deci cu 1,4 miliarde lei peste cheltuielile bugetate.

Comments

comments