Condițiile pentru înființarea unui ONG au fost simplificate. Înființarea unei fundații sau asociații (ONG) a devenit mai ușoară, din 5 decembrie, după cele mai recente modificări în domeniu.

Principalele reguli pentru înființarea ONG-urilor sunt conținute în Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații. Aceasta a fost modificată, în anumite locuri, prin Legea nr. 276/2020 (aplicabilă din 5 decembrie), e important de prezentat o listă actualizată cu condițiile și pașii ce trebuie urmați pentru înființarea unui ONG.

Printre modificări se numără: nu mai e obligatoriu acordul vecinilor la înființarea unui ONG într-un apartament; de asemenea, nu mai e necesar pentru ONG să aibă act constitutiv, ci doar statut, pentru a putea fi format în mod valid.

În condițiile acestea, reamintim care sunt condițiile și pașii actualizați ce trebuie urmați de cineva care vrea să înființeze un ONG.

Aproape oricine poate să înființeze un ONG, inclusiv firmele. Aici nu au avut loc schimbări, în ultimul timp. În esență, OG nr. 26/2000 stabilește că orice persoană fizică sau orice firmă ar putea să înființeze un ONG. Nu contează dacă este vorba despre societăți cu răspundere limitată sau de societăți pe acțiuni, de exemplu.

Bineînțeles, o firmă trebuie să se distanțeze de activitatea sa economică atunci când formează un ONG, pentru că acesta urmărește exclusiv scopuri nepatrimoniale și de interes general (de exemplu, combaterea sărăciei, prevenirea bolilor, prevenirea violenței domestice etc.).

Important! Partidele politice, sindicatele sau bisericile nu sunt ONG-uri. Așa că cei care vor dori să înființeze asemenea entități vor urma reguli și proceduri diferite.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI