Condițiile de călătorie pentru cetățenii români minori în Spațiul Schengen

Cetățenii români minori, ca și în cazul adulților, nu vor mai efectua controlul de frontieră și vor merge de asemenea direct către poarta de îmbarcare. Aceștia NU vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spațiul Schengen cu aceleași documente ca și până în prezent.

Pe lângă un document de călătorie valabil, pentru a ieși din țară, cetățeanul român minor și însoțitorul vor avea nevoie de următoarele documente, în funcție de situație:

Dacă minorul călătorește însoțit doar de un părinte sau de o terță persoană sunt necesare:

Acordul celuilalt părinte dacă călătorește însoțit doar de unul dintre părinți.

Acordul ambilor părinți când călătorește însoțit de altă persoană decât părintele.

Doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reședință și face dovada în acest sens.

Doar acordul unuia dintre părinți când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical și face dovada scopului declarat al călătoriei.

Dacă minorul are peste 16 ani și călătorește neînsoțit va avea nevoie de:

Acord din partea ambilor părinți.

Doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reședinței în țara în care călătorește.

Pentru a verifica dacă cetățenii români minori și însoțitorii acestora sunt în posesia documentelor amintite, polițiștii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceștia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieșirea din țară.

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulți cât și pentru minorii români, condițiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliției de Frontieră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.