Statul va plăti concediul medical pentru carantină sută la sută atât pentru contacții persoanelor confirmate cu SARS COV 2, cât și pentru persoanele care revin în țară dintr-o vacanță petrecută într-o ţară aflată pe lista galbenă. Singura condiţie pentru ca aceştia să intre în posesia banilor este aceea de a avea asigurare de sănătate în România.

Potrivit romaniatv.net, concediile medicale se acordă de către medicul curant, respectiv de către medicul de familie, pe durata stabilită prin decizia de confirmare a carantinei, eliberată de către DSP. Data de la care se acordă concediul medical este data ultimului contact cu o persoană infectată, indiferent de data la care solicitantul află că persoana respectivă este pozitivă.

În cazul în care o persoană vine în România din zone cu risc epidemiologic, conform listei galbene, aceasta completează declarația pe propria răspundere în fața reprezentantului DSP din frontieră, prin care se obligă să intre în carantină pentru o perioadă de 14 zile de la data intrării în țară. În baza declarației pe propria răspundere, DSP emite decizia de carantină, pe care o comunică persoanei în cauză și poliției, care va urmări respectarea prevederilor legale cu privire la carantină.

Dacă după trecerea celor 14 zile de la intrarea în țară persoana nu prezintă simptome specifice, aceasta iese din carantină și va obține concediul medical de la medicul de familie, în baza deciziei emise de DSP. De menţionat că în carantină intră doar persoanele pentru care se emite decizie de către DSP, nu și cei care locuiesc la aceeaşi adresă cu aceste persoane.

Comments

comments