Având în vedere mesajele eronate apărute în spatiul public privind utilizarea cardului național de sănătate, Ministerul Sănătătii si Casa Natională de Asigurări de Sănătate precizează următoarele:

În cele câteva zile care au trecut de la demararea sistemului privind implementarea cardului de sănătate, rapoartele zilnice atestă faptul că sistemul este funcţional si că, de la zi la zi, un număr tot mai mare de servicii medicale se acordă în baza cardului de sănătate.

O mare parte din furnizorii de servicii medicale şi asiguraţi au înţeles necesitatea şi importanţa implementării cardului de sănătate în sistem. Cardul naţional de sănătate, alături de reţeta electronică şi dosarul electronic reprezintă obiective importante pentru informatizarea sistemului de sănătate şi fac parte din proiectul de control şi disciplină financiară a sistemlui de asigurări de sănătate.

Exista însă si persoane care contestă acest proiect, menit sa facă ordine în sistem si să stopeze fraudarea fondurilor din sanatate. În încercările disperate de a compromite acest sistem, acestia au recurs la metode de intoxicare si manipulare prin intermediul retelelor de socializare. Precizăm încă o dată că, acest document nu poate fi utilizat în sistem bancar si nici nu contine sume de bani destinate asiguratilor, asa cum eronat există mai multe comunicări pe diverse retele de socializare.

Cardul naţional de sănătate primit de asigurat conţine numai datele de identificare ale asiguratului.
Atragem atentia că astfel de mesaje care dezinformează opinia publică produc confuzie care poate duce la tensiuni între pacienti si furnizorii de sănătate.

MS si CNAS consideră că astfel de informări tendentioase pun în pericol procesul de implementare a sistemului si reprezintă încercări de blocare a unui sistem care are ca scop stabilirea unei discipline financiare si stoparea fraudelor din sistem.

Pe card şi în memoria electronică a cardului sunt imprimate următoarele informaţii:
*Numele şi prenumele asiguratului
*Codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate
*Numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate (CID)
*Data naşterii
*Termenul de valabilitate al cardului (5 ani)

Doar la cererea asiguratului, medicul de familie poate inscripţiona pe cardul de sănătate date medicale.
Precizăm că, MS si CNAS au realizat ample campanii de informare cu aceste informații, utilizând toate parghiile de care dispune: spot informative audio şi video difuzat pe posturile de radio şi tv, conferinţe de presă, comunicate de presă, declaraţii de presă, prezenţa autoritatilor în emisiuni pe tema cardului de sanatate, întâlniri cu asociaţiile de pacienţi, întâlniri cu furnizorii de servcii medicale.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI