Căldăraru este o comună în județul Argeș, Muntenia, România, formată din satele Burdea, Căldăraru (reședința) și Strâmbeni. Comuna se află în sudul județului, în Câmpia Găvanu-Burdea, pe malul drept al Teleormanului. Este străbătută de șoseaua națională DN65A care leagă Piteștiul de Roșiorii de Vede. La Căldăraru, acest drum se intersectează cu șoseaua județeană DJ679A, care duce spre vest la Bârla și spre est la Râca și Popești. Tot din DN65A, la Strâmbeni se ramifică șoseaua județeană DJ679C, care duce spre est la Izvoru și Mozăceni.
Demografie
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Căldăraru se ridică la 2.562 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.984 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (94,69%). Pentru 5% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (94,93%). Pentru 5% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
Istorie
La sfârșitul secolului al XIX-lea făcea parte din plasa Teleorman a județului Teleorman și era formată din satele Strâmbeni și Căldăraru, precum și cătunul încă nerecunoscut oficial Adunați-Moșteni (Barza), având în total 2458 de locuitori.
În comună existau o școală mixtă și trei biserici. Anuarul Socec din 1925 consemnează separarea satelor Burdea (denumirea oficializată a cătunului vestic Adunați-Moșteni) și Căldăraru, care au format comuna Căldăraru, cu 1972 de locuitori. Comuna Strâmbu, rămasă cu satul de reședință, avea 2071 de locuitori. Ambele comune făceau parte din plasa Tecuci-Kalinderu a aceluiași județ.
În 1950, comunele au fost transferate raionului Roșiorii de Vede din regiunea Teleorman și apoi (după 1952) raionului Costești din regiunea Argeș. În 1968, comunele au trecut la județul Argeș și în același timp au fost din nou comasate, de această dată sub numele de Căldăraru.