Guvernul a decis înființarea unei structuri interministeriale care să coordoneze pe termen mediu și lung elaborarea, aprobarea și implementarea politicilor și acțiunilor promovate în scopul controlului consumului de tutun în România.

 

Printr-o Hotărâre aprobată miercuri, 23 septembrie, va fi constituit Comitetul interministerial care va coordona politicile și acțiunile menite să contribuie la reducerea consumului de tutun, structură ce va funcționa în coordonarea Ministerului Sănătății. 

Activitatea acestui Comitet va fi în acord cu priorităţile Uniunii Europene, ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi corelată cu situaţia pe plan naţional.

Guvernul a luat această decizie în contextul în care în majoritatea statelor membre UE există structuri naționale intersectoriale care planifică politicile privind consumul de tutun, iar la nivelul UE și al Organizației Mondiale a Sănătății există, de peste 10 ani, o preocupare crescândă privind efectele consumului de tutun asupra sănătății. 

Comitetul interministerial va avea următoarele direcţii strategice de acţiune: 

– Coordonarea procesului de transpunere în legislația națională a prevederilor legislaţiei europene privind fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe, precum şi a punerii în aplicare a prevederilor altor documente internaționale în domeniu (Convenţiei cadru pentru controlul tutunului şi Protocolului pentru combaterea comerţului ilicit cu produse din tutun); 

– Coordonarea politicilor naţionale cu cele internaţionale în domeniul controlului consumului de tutun; 

– Identificarea priorităţilor naţionale privind reducerea consumului de tutun şi a efectelor sale asupra stării de sănătate a populaţiei, în plan economic şi social; 

– Coordonarea elaborării unei strategii naţionale privind controlul consumului de tutun și a planurilor de acţiune pentru implementarea strategiei, precum și implementarea unui mecanism care să monitorizeze și să evalueze implementarea acestor documente;

– Identificarea măsurilor pentru reducerea contrabandei și contrafacerii produselor din tutun și produselor conexe.

Comitetul interministerial nu va avea personalitate juridică, iar crearea sa nu va modifica actualele atribuții ale ministerelor implicate. 

Informații suplimentare:

Bolile cardiovasculare și cancerul sunt principalele cauze de boală și mortalitate în România, 8 din 10 decese fiind cauzate de aceste maladii. Fumatul este principalul factor de risc evitabil, cauzând: 82% din decesele prin cancer de plămân, 55% din decesele cauzate de bolile respiratorii cronice și 19% din decesele prin boli cardiovasculare. 

În anul 2012, în România au fost diagnosticate 11.644 persoane cu cancer pulmonar, în crestere cu 9,6% față de anul 2008, dintre care marea majoritatea au murit (mai precis, 10.071 persoane) din cauza acestei maladii, cu 8,2% mai mult decât în 2008. Incidența fumatului în rândul populației adulte din România este de 26,9%, potrivit Global Adults Tobacco Survey.

 

 

Comments

comments