Comisia Europeană analizează noua lege care obligă supermarketurile şi hipermarketurile din România să aibă pe rafturi carne, fructe şi legume din producţie românească în proporţie de cel puţin 51%.

Comisia Europeană urmăreşte dacă noua lege respectă legislaţia UE, în special principiul liberei circulaţii a bunurilor.

De asemenea, marii comercianţi cu amănuntul sunt obligaţi să publice aceste cifre pe site-urile lor şi să le raporteze în mod regulat la Ministerul Agriculturii.

Comisia consideră că aceste cereri un efect echivalent unor restricţii cantitative asupra liberei circulaţii a bunurilor, pentru că duc la prejudecăţi din partea consumatorilor faţă de produsele din afara Slovaciei şi încurajează comercianţii să vândă produse autohtone.

Comercianţii care nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 100.000 şi 150.000 lei. În caz de abateri repetate, marile magazine vor putea fi închise până la jumătate de an.

Reprezentanţii hipermarketurilor şi supermarketurilor susţin că legea va duce la o creştere a preţurilor, va limita drastic numărul furnizorilor români și nu este exclus să ducă la închiderea unor magazine.

Comments

comments