Comisia Europeană propunere crearea „Uniunii Europene de Sănătate”. Comisia Europeană propune crearea unei agenții speciale pentru a ajuta statele membre să lupte cu viitoarele crize sanitare. Așa-numita Uniune Europeană de Sănătate vor urmări, printre altele, să instituie un mecanism prin care țările forului comunitar să răspundă în mod unitar în fața pandemiei.

Vor fi elaborate la nivelul întregii Uniuni planuri și recomandări de pregătire pentru situații de criză în domeniul sănătății și, în caz de pandemie, va fi îmbunătățită supravegherea printr-un viitor sistem european integrat și consolidat. În plus, statele membre vor avea obligația să raporteze de mai bine indicatorii sistemelor de sănătate, de exemplu, disponibilitatea paturilor de spital, capacitatea de tratament specializat și de terapie intensivă, numărul de membri ai personalului cu pregătire medicală.

De asemenea Uniunea va putea, la declararea unei situații de urgență, să coordoneze unitar acțiunile, să creeze rezerve și să cumpere produsele necesare.

Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate: “Există o serie de avantaje pentru cetățeni. De exemplu, Uniunea va putea rectifica lipsa medicamentelor sau echipamentelor medicale în unele state membre, se va asigura că sunt disponibile tratamente pentru pacienți, va trimite echipe de lucru în țările membre unde sunt amenințări de sănătate publică și va instrui personalul medical”.

Comments

comments