Comisia Europeană aderă la mecanismul COVAX pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19

Comisia Europeană aderă la mecanismul COVAX pentru accesul mondial la vaccinuri împotriva COVID-19. Comisia Europeană și-a confirmat interesul de a participa la mecanismul COVAX care vizează accesul echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19, disponibile peste tot în lume la prețuri accesibile, pentru toate persoanele care au nevoie de acestea, anunță CE într-un comunicat.

De asemenea, ca parte a unui efort al „Echipei Europa” (Team Europe), Comisia anunță astăzi o contribuție de 400 de milioane euro sub formă de garanții, menită să sprijine mecanismul COVAX și obiectivele acestuia în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat: „Cooperarea la nivel mondial este singura modalitate de a combate o pandemie mondială. În cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus și al campaniei „Obiectivul nostru mondial: Uniți pentru viitor” am văzut că actorii pertinenți din toată lumea și-au unit eforturile. Până în prezent aceștia s-au angajat să aloce aproape 16 miliarde EUR, iar organizațiile și cercetătorii cei mai talentați își unesc eforturile pentru a furniza vaccinuri, teste și tratamente, care vor fi bunuri universale, comune. Astăzi, Comisia anunță o contribuție în valoare de 400 de milioane EUR la mecanismul COVAX, contribuție care vizează colaborarea în vederea achiziționării de viitoare vaccinuri în beneficiul țărilor cu venituri mici și medii. Sunt convinsă că aceste eforturi ne vor aduce mai aproape de obiectivul nostru, și anume acela de a combate, împreună, acest virus.”

Mecanismul COVAX, condus de Alianța pentru Vaccinuri (GAVI) împreună cu Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) și OMS, urmărește să accelereze dezvoltarea și fabricarea de vaccinuri împotriva COVID-19 și să garanteze un acces corect și echitabil pentru fiecare țară din lume.

În cadrul unui angajament comun al UE (Comisia, statele membre și instituțiile financiare europene, în special BEI) de a mobiliza resurse pentru răspunsul mondial la criza provocată de coronavirus, Comisia intenționează să mobilizeze până la 400 de milioane EUR sub formă de garanții pentru a sprijini mecanismul COVAX și obiectivele care stau la baza acestuia, ca parte a unui efort al Echipei Europa. Condițiile și modalitățile detaliate privind participarea și contribuția UE vor fi detaliate în următoarele zile și săptămâni. Echipa Europa este pregătită să își utilizeze cunoștințele și resursele în cadrul mecanismului COVAX pentru a accelera și a extinde dezvoltarea și fabricarea unei oferte globale de vaccinuri pentru cetățenii din întreaga lume, din țările sărace și din cele bogate.

Participarea UE la mecanismul COVAX va completa negocierile în curs de desfășurare ale UE cu companiile producătoare de vaccinuri, care au drept scop creșterea capacității de producție a producătorilor de vaccinuri, contribuind astfel la eforturile întreprinse la nivel mondial.

Comisia a colectat, începând cu 4 mai 2020, aproape 16 miliarde EUR în cadrul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, o acțiune globală vizând asigurarea accesului universal la teste, tratamente și vaccinuri împotriva noului coronavirus, precum și redresarea globală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here