Comisia Europeană a respins de la avizare peste 100 de teste rapide antigen COVID-19. Dădeau rezultate false!

0
137

Comisia Europeană a respins de la avizare peste 100 de teste rapide antigen COVID-19. Dădeau rezultate false! Peste 100 de teste rapide antigen COVID-19 au fost respinse de Comisia Europeană. Testele neconforme au rezultate false și pot pune în pericol sănătatea, atrage atenția InfoCons.

InfoCons a publicat o listă cu 107 teste rapide antigen COVID-19 care au fost respinse de Comisia Europeană.

O lista a testelor rapide antigen COVID-19, precum si un set de date standardizate ce trebuie incluse in certificatele rezultatelor testelor COVID-19 au fost stabilite de către Comitetul pentru securitatea sanatatii al Comisiei Europene.

Conform actului adițional, Comisia Europeană a eliminat din lista testelor rapide antigen COVID-19 următoarele 3 teste:

  • Canea Covid-19 Antigen Rapid Test (fabricat de Core Technology Co., ltd);
  • BIOCREDIT COVID-19 Ag – SARS-CoV 2 Antigen test (fabricat de RapigGEN Inc),
  • Coronavirus (SARS-CoV 2) Antigen – Oral Fluid (fabricat de Tody Laboratories Int.).

De asemenea, alte 107 teste rapide antigen COVID-19 au  fost respinse.

Lista testelor rapide antigen COVID-19 respinse de CE este disponibilă AICI

Statele care fac parte din Uniunea Europeană au convenit în unanimitate referitor la o recomandare a Consiliului, de stabilire a unui cadru comun pentru utilizarea testelor rapide antigen și recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor COVID-19 pe întreg teritoriul UE.

Lista comună a testelor rapide antigen considerate adecvate pentru utilizare trebuie să îndeplinească cele 3 criterii:

– să poarte marcajul CE;

– să îndeplinească cerințele minime de performanță : ≥ 90% sensibilitate și ≥ 97% specificitate;

– au fost validate de cel puțin un stat membru că fiind adecvate pentru utilizarea lor în contextul COVID-19, oferind detalii cu privire la metodologia și rezultatele unor astfel de studii, cum ar fi tipul de eșantion utilizat pentru validare, cadrul în care se utilizează testul a fost evaluat și dacă au apărut dificultăți în ceea ce privește criteriile de sensibilitate cerute sau alte elemente de performanță.

Conform Autorității Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, ”dacă se solicită sau se recomandă teste COVID-19 negative pentru desfășurarea oricărei activități, este esențial că acestea să fie recunoscute reciproc și rezultatele testelor înscrise în certificate recunoscute în întreagă UE. Acest lucru este esențial, în special în contextul călătoriilor. Cetățenii UE au nevoie de claritate și predictibilitate”.

”Trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm”

Situația din România s-ar putea înrăutăți îngrijorător, dacă se continuă utilizarea unor teste care nu îndeplinesc criteriile minimale adoptate la nivelul Comisiei Europene. Un test care nu este conform va avea un rezultat ”fals” negativ sau pozitiv, iar prin această nu se contribuie la îmbunătățirea situației de criză în care se află țară.

”Chiar dacă trecem printr-o perioadă mai dificilă, trebuie să fim atenți de unde, ce și cum cumpărăm. Dacă nu suntem atenți la informațiile de pe etichetă, uneori produsele achiziționate ne pot pune în pericol sănătatea! Citiți informațiile de pe etichetă, termenul de valabilitate, modalitatea de depozitare, modul de utilizare, grupele de vârstă pentru care se poate utiliza produsul”, spune Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

Potrivit acestuia, achiziția din bani publici a unor teste COVID-19 neconforme va duce doar la o cheltuială nejustificată în această perioada și chiar la răspândirea și mai accelerată a virusului, având în vedere rezultatele eronate ale acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here