Comisia Europeană a pregătit recomandări pentru ca statele UE să facă față scumpirilor energiei

Comisia Europeană a pregătit recomandări pentru ca statele UE să facă față scumpirilor energiei. Comisia Europeană prezintă miercuri un set de propuneri și recomandări pentru ca țările Uniunii să poată face față scumpirilor la energie pe termen scurt și mediu. Uniunea are în vedere și măsuri pentru a evita şocuri similare de prețuri pe viitor.

Vicepreşedintele ANR, Zoltan Nagy-Bege, e explicat că în baza recomandărilor Comisiei posibila eliminare a taxei pentru certificate verzi și bonusul pentru cogenerare ar putea duce din ianuarie la o scădere cu 100 de lei a facturile la energie. „Mă aştept din partea Comisiei Europene să vină recomandarea de a taxa acele companii care în asta perioadă fac niște venituri suplimentare datorită evoluției prețurilor din piețele angros. Mă aștept să propună eliminarea unor taxe din factura de energie electrică sau de gaze naturale cum ar fi, de exemplu, bonusul pe cogenerare, contribuția la certificate verzi” a spus acesta.

Recent, comisarul pentru energie, Kadri Simson, a explicat că Uniunea are de luat o serie de decizii pentru a evita șocuri similare legate de prețurile energiei în viitor. De exemplu, există ideea de a crea un mecanism de cumpărare în comun,  așa cum s-a procedat cu vaccinurile, ceea ce ar crește capacitatea de negociere a Europei. La fel, există ideea de a include Ucraina în sistemul de rezerve de energie, mai precis de gaze, care acum în Europa sunt la cum 76%, deci sub nivelul obișnuit şi asta chiar înainte de iarnă.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here