Col. dr. Valeriu Gheorghiță, șeful CNCAV, anunță că vor fi categorii de pacienți ce vor face patru doze de vaccin!

Col. dr. Valeriu Gheorghiță, șeful CNCAV anunță că vor fi categorii de pacienți ce vor face patru doze de vaccin! Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare Valeriu Gheorghiță a anunțat că joi a fost definitivată lista categoriilor de pacienți pentru care se va recomanda vaccinarea cu trei doze inițiale și apoi una de rapel.

Astăzi am definitivat acele categorii de afecțiuni care vor avea recomandare de trei doze de la început. Sunt pacienții cu transplant, care sunt în curs de terapie imunosupresoare, pacienții oncologici, care au cancere în tratament imunosupresor sau cu cancere avansate, indiferent că au sau nu tratament pentru boala oncologică. O a treia categorrie este cea a persoanelor cu imunodeficiență dobândită, cu infecție HIV sau în stadiul de SIDA, mai sunt pacienții care pentru divese afecțiuni fac traamente care reduc răspunsul imun, tratamente cu cortizoni sau terapiile biologice, și mai este o ultimă categorrie a imunodeficiențelor congenitale, cele cu care ne naștem”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24, citat de Mediafax.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a precizat că aceste categorii vor primi recomandare de trei doze inițiale.

În această situație, persoana respectivă va avea o recomandare de la medicul specialist și se va prezenta la centrul de vaccinare și va primi o schemă cu trei doze: la momentul zero, la 3 săptămâni sau la o lună dacă vorbim de Pfizer sau Moderna, și la încă o lună indiferent de tipul de vaccin. (…) Este foarte probabil ca aceste categorii de persoane, care primesc de la început trei doze, să aibă și ele nevoie, ca restul populației, de un rapel, pentru că obiectivul celor trei doze inițiale este de a crește protecția inițială, nu neapărat de a păstra o protecție de durată. S-a observat că cei din aceste categorii după două doze de vaccin aveau un răspuns imun în anticorpi estimat la circa 40-50%, spre deosebire de celelalte categorii de persoane, unde aveam un răspuns de 80%”, a explicat Gheorghiță.

Acesta mai susține că recomandarea cu trei doze este aprobată doar pentru vaccinurile pe bază de ARN mesager.

Foarte probabil că după șase luni vor avea nevoie de această doză de rapel, care este considerată o doză 4”, a adăugat Gheorghiță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.