Cod ROŞU de inundaţii din cauza deversării Barajului Vidraru şi cutremur de 7 grade. Din fericire, a fost doar o simulare!

0
246

Astăzi la ora 10, Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea a emis Avertizarea Hidrologică de Fenomene Imediate – COD ROSU pe râul Argeș (în aval de acumularea Vidraru). Situația de urgență a fost generată de precipitațiile însemnate cantitativ care au dus la creșterea nivelului apei în acumularea Vidraru, deversarea pe descărcătorul de ape mari al barajului Vidraru și oprirea Centralei hidroelectrice din cauza unui cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter.

În urma avertizărilor meteorologice şi hidrologice emise, la nivelul ABA Argeş Vedea a fost activat Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă. Viitura creată pe râul Argeș, aval de Vidraru, la care s-a adăugat și debitul afluenților, a fost tranzitată prin lacurile de acumulare de pe râul Argeș, producând pagube în localitățile riverane: Arefu, Corbeni, Albeștii de Argeș, Cicănești, Valea Danului, Valea Iașului, Curtea de Argeș.

La nivelul primăriilor direct implicate au fost activate Comitetele Locale pentru Situații de Urgență și Centrele Operative cu Atribuții Temporare, acționîndu-se conform prevederilor Planurilor Locale de Apărare Împotriva Inundațiilor. Comitetele locale au luat măsuri de protecţie a populaţiei printre care: informarea, avertizarea și alarmarea populaţiei cu ajutorul sirenelor, evacuarea persoanelor aflate în zone inundabile (zonele cunoscute din Hărțile de Hazard), pregătirea mijloacelor de transport (căruţe, tractoare, autobasculante, etc.) şi utilajele pe care le rechiziţionează temporar (pe durata perioadei de ape mari) de la agentii economici și cetăţenii din localitate (conform planului de apărare împotriva inundaţiilor), supraînălţarea malurilor sau a digurilor. Au fost declanşate acţiunile operative de apărare în zonele periclitate, acţiuni de limitare şi înlăturare a efectelor inundaţiilor pentru salvarea populaţiei.
Pe lacul de acumulare Curtea de Argeș reprezentanții ABA Argeș Vedea și Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență au acționat cu utilaje și forțele de intervenție din dotare. Formația de Intervenție Rapidă a ABAAV a realizat un dig din hidrobaraje cu lungimea de 100 de metri. Pentru salvarea oamenilor aflați în pericol a fost folosit un ponton plutitor mobil și bărci gonflabile cu motor. Operațiunile de salvare au fost efectuate de echipele Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Argeș.

Datele prezentate mai sus au constituit scenariul și intervenția instituțiilor județene și locale implicate în gestionarea situațiilor de urgență, în cadrul unui exercițiu de simulare a producerii de inundaţii pentru verificarea modului de funcţionare a fluxului informaţional de avertizare – alarmare a populaţiei.

Acțiunile au avut loc la barajul Vidraru, primăria Corbeni, primăria Curtea de Argeș și lacul de acumulare Curtea de Argeș. Instituțiile implicate au fost Administrația Națională de Meteorologie, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Ministerul Apelor și Pădurilor – Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, Administrația Națională „Apele Române”, ABA Argeş Vedea, Comitetele Județene pentru Situații de Urgență Argeș și Giurgiu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Argeș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Giurgiu, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Argeș, Sucursala Hidrocentrale Curtea de Argeș, primăriile Arefu, Corbeni, Albeștii de Argeș, Cicănești, Valea Danului, Valea Iașului, Curtea de Argeș din județul Argeș şi primăriile Găiseni, Florești, Stoenesti, Bolintin Vale, Ogrezeni, Grădinari, Buturugeni, Mihăilești din județul Giurgiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here