Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină în mai mult de jumătate din țară

0
75

Cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină în mai mult de jumătate din țară. Meteorologii au emis, marți, un nou cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină, care va afecta mai mult de jumătate din țară.

Codul galben intră în vigoare marți la ora 15.00 și va fi valabil până miercuri, la ora 11.00.

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, precum și în vestul și nordul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, vijelii, grindină și averse ce vor avea și caracter torențial.

Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp. Temporar vântul va avea intensificări la munte, în special la altitudini mari în Carpaţii Meridionali, cu rafale ce vor depăși 80…90 km/h.

cod-galben-meteo-25.05

Totodată, ANM a emis și o informare meteorologică, valabilă de marți, ora 15.00 până joi, ora 20.00.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, la început în vestul și nord-vestul țării, seara și noaptea de marți spre miercuri (25/26 mai) în sud-vest, centru și nord-est, apoi cu precădere în sud, centru și est.

Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, izolat căderi de grindină şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 15…20 l/mp, iar pe arii restrânse 30…35 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe suprafeţe mai mici şi pentru intervale scurte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here