CNCD: Interzicerea accesului elevilor cu febră la examene este discriminare indirectă. Recomandările Avocatului Poporului. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării arată că interzicerea accesului elevilor cu temperatură de peste 37,3 grade Celsius la examenele naţional reprezintă “discriminare indirectă”. Avocatul Poporului anunţă că va recomanda Ministerului Educaţiei schimbarea ordinului astfel încât şi elevii care au temperatură să poată susţine examenele naţionale.

CNCD a analizat Ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii nr. 4259/827/2020, prin care nu se permite accesul candidaţilor la examenele de evaluare naţională şi bacalaureat din 2020, dacă temperatura lor corporală măsurată depăşeşte limita de 37,3 grade Celsius, după ce Avocatul Poporului a trimis CNCD o adresă prin care solicita un punct de vedere.

Colegiul director al CNCD constată că fapta sesizată reprezintă discriminare indirectă, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. 3 din O.G. nr. 137/2000, republicată, precizează CNCD în documentul transmis Avocatului Poporului, citat de Europaliberă.

CNCD face cunoscute și considerentele pentru care a ajuns la această concluzie:

 • nu există o cercetare medicală care să dovedească că o persoană care atinge temperatura corpului de 37,30 C este purtătoare de SARS-CoV-2. Totodată, este de aceeași notorietate faptul că purtătorii acestui virus pot avea temperatura corporală în parametri normali, din acest motiv, ei fiind numiți asimptomatici;

 • există o serie de factori care nu sunt de natură medicală, care generează o crestere a temperaturii corporale peste pragul de 37,3°C;

 • toţi elevii au obligaţia să respecte regulile de distanţare socială, respectiv dezinfecţie, pentru prevenirea transmiterii infecţiei. Din acest motiv, condiţia limitei temperaturii corporale reprezintă doar un indiciu si nu constituie o certitudine medicală, a existenţei infecţiei SARS­CoV-2.

  De asemenea, Colegiul director al CNCD constată că măsura “nu este necesară şi proporţională cu scopul legitim urmărit”.

  CNCD spune că soluţia care să asigure atât atingerea scopului urmărit, cât şi eliminarea efectelor discriminatorii, ar putea fi asigurarea unor săli în care elevii a căror temperatură corporală depăşeşte limita stabilită prin prezentul Ordin să susţină examenele.

  Avocatul Poporului: Vom formula o recomandare către Ministerul Educaţiei

  “Văd ca la final CNCD face chiar şi o recomandare Ministerului Educaţiei, să revină asupra acelui ordin şi să găsească o altă formulă prin care toţi elevii să poată să participe la aceste examene şi de evaluare naţională şi de bacalaureat în condiţii de egalitate”, a declarat Avocatul Poporului, Renate Weber.

  Avocatul Poporului va formula o recomandare către Ministerul Educaţiei prin care va cere găsirea unei soluţii. Noi altceva nu putem decât (să formulăm – n.r.) o recomandare, aşa cum prevede legea şi o vom face într-un mod (…) oficial, formal, mâine cu siguranţă, în care să solicităm găsirea unei soluţii prin care toţi aceşti copii, inclusiv cei care ar fi găsiţi cu temperaturi de peste 37,3 grade Celsius, să poată să participe la susţinerea acestor examene acum, odată cu colegii lor.

  Înainte de a sesiza CNCD, Avocatul Poporului Renate Weber a spus că a primit nenumărate petiții privind măsurarea temperaturii la intrarea în supermarketuri și instituții, dar că nu are bază legală pentru a le da curs sub forma contestării la Curtea Constituțională a măsurii dispuse de guvern.

Comments

comments