Clasic. Modern. Absurd. Festivalul Internațional de Teatru „Liviu Ciulei” la Teatrul Al. Davila

Teatrul ,,Alexandru Davila” Pitești, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș, va organiza, în perioada 4-26 noiembrie 2023, cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Liviu Ciulei”. Tema proiectului teatral din acest an este Clasic. Modern. Absurd.

Împreună cu publicul și invitații noștri (critici de teatru, dramaturgi, actori și regizori, directori de festivaluri, manageri etc.) vom celebra și cei 100 de ani de la nașterea marelui artist Liviu Ciulei. Aniversarea este un mod unic și emoționant de a sărbători viața și moștenirea sa culturală. Ciulei nu a fost doar un regizor talentat, ci și o reală icoană culturală în lumea teatrului, cunoscut pentru munca sa inovatoare. Un asemenea festival aduce un omagiu influenței sale profunde asupra artei teatrale contemporane.

Ineditul acestei ediții constă în faptul că organizatorii au lansat o invitație către instituții de cultură din Argeș pentru a-și promova domeniul de activitate, în cadrul unor expoziții găzduite în spațiile Teatrului „Alexandru Davila”.

Pe toată perioada Festivalului, în zilele de sâmbătă și duminică, în foaierul Teatrului vor fi organizate standuri de prezentare, dar și lansări de carte după cum urmează:

  • În zilele de 4 și 5 noiembrie, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești va pregăti o expoziție cu obiecte deosebit de valoroase din patrimoniul propriu;
  • Weekendul 11-12 noiembrie este rezervat pentru Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu”, instituție ce va surprinde publicul cu un stand ce va reprezenta întregul specific de activitate, actualizat și modern;
  • În 18 și 19 noiembrie, Muzeul Județean Argeș va organiza o expoziție care își propune să inspire publicul, prezentând idei inovatoare și lucrări aflate în patrimoniul instituției. Expoziția încurajează creativitatea și poate stârni noi interese și pasiuni, promovând înțelegerea și gândirea critică, îmbogățind în cele din urmă cunoștințele și experiența publicului.
  • În încheierea Festivalului, 25-26 noiembrie, Liceul de Arte „Dinu Lipatti” promovează activități specifice pentru Secția Arhitectură.

Programul Festivalului cuprinde și o sesiune de lansări de carte care va avea loc, sâmbătă, 18 noiembrie, ora 16.00, și va fi moderată de directorul Festivalului, doamna Doina Papp, reputat critic de teatru, istoric de teatru, publicist, membru al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru și al UNITER (Uniunea Teatrală din România).

Publicul doritor să asiste la evenimentul moderat de doamna Doina Papp va avea prilejul să întâlnească importanți autori de carte de teatru, precum Dinu Grigorescu, Cristian Sabău, Sebastian-Vlad Popa și Mircea M. Ionescu.

Totodată, Teatrul piteștean, sub aceeași siglă a Festivalului Internațional deTeatru, va efectua turnee în localitățile din județul Argeș cu producții propii adresate atât spectatorilor mici, cât și celor mari. Programul acestor deplasări va fi publicat pe site-ul oficial al instituției.

Deschiderea Festivalului Internațional de Teatru „Liviu Ciulei”, ediția a II-a, va avea loc sâmbătă, 4 noiembrie, și va fi asigurată de teatrul gazdă, cu noua producție „Proștii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, regia  valorosului creator Felix Alexa.

Duminică, 5 noiembrie, Teatrul Dramaturgilor Români din București ne propune „Șase comedii ușoare pentru oameni triști” de Ștefan Caraman, regia Alexandru Nagy.mnelor și domnilor, eu le-am adus la suprafață. Luați-le, sunt ale dumneavoastră!”

În al doilea final de săptămână din lună, sâmbătă, 11 noiembrie, tânărul Teatru Municipal Matei Vișniec din Suceava vine cu o producție semnată de regizorul Botond Nagy, „Întoarcerea acasă” de Matei Vișniec.

Duminică, 12 noiembrie, Teatrul Țăndărică din București ne oferă un spectacol inedit, îndrăzneț, pentru adulți, după un text celebru: „Regele moare” de Eugène Ionesco, regia și adaptarea Eliza Păuna.

În continuarea, sâmbătă, 18 noiembrie, artiștii din Arad, de la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, vin cu o montare semnată de Sânziana Stoican, „Familia Tót” de Örkény István.

O zi mai târziu, duminică, 19 noiembrie, importanta trupă a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova prezintă publicului montarea „Gândește-te la Africa” de Gordon Dryland, regia Alexandru Boureanu.

Ediția a II-a a Festivalului se va încheia în weekend-ul 25-26 noiembrie. Sâmbătă vom avea o nouă întâlnire cu dramaturgia lui Eugène Ionesco, „Cântăreața cheală”, regia Cristian Ban, de la Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești.

Ultima seară a Festivalului, 26 noiembrie, este dedicată prietenilor noștri de la Teatrul de Dramă și Păpuși din Vrața, Bulgaria: „Profesionistul” de Dušan Kovačević, un proeminent dramaturg și scenarist sârb. Piesa a fost jucată pentru prima dată în 1979 și de atunci a devenit un clasic al teatrului sârb și iugoslav. Acesta tratează teme de identitate, așteptări sociale și lupta individului de a se defini într-o societate conformistă.

Prin anvergură, concept și calitate, Festivalul Internațional de Teatru „Liviu Ciulei” și-a câștigat deja locul printre festivalurile cu profil distinct în viața teatrală românească.

Vă așteptăm la un eveniment cultural important care adună oamenii împreună prin experiențe comune și expresii artistice deosebite!” spun organizatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.