Blocurile de pe Calea Bucureşti, din zona Gării Piteşti, câteva blocuri din Trivale, dar şi clădirea Prefecturii, printre cele mai nesigure.

Ce s-ar întâmpla însă în cazul în care un cutremur ar lovi Piteştiul, oraşul cu cele mai înalte clădiri din Argeş. Specialişti spun că toate clădirile construite după 1977 în Piteşti rezistă sigur la un cutremur de până la 7,5 grade pe scara Richter, nu însă şi cele ridicate înainte de ’77, mai ales că multe au mai trecut şi prin devastatorul seism din acel an.

„Normele de construcţii erau bune şi până în 1977, însă apoi au fost introduşi nişte indicatori noi de rezistenţă, care nu erau luaţi în calcul până atunci. Toate clădirile construite după 1977 în Piteşti rezistă sigur la un cutremur de până la 7,5 grade pe scara Richter. La 8 însă, nu ştie nimeni!” – spunea Fane Popescu, fostul arhitect-şef al Piteştiului.

Problema se pune însă la clădirile construite înainte de 1977. În discuţie intră mai ales cele cu mai mult de patru etaje, care au suferit deja un şoc în ’77 şi care, din varii motive – printre care şi dezinteresul autorităţilor, dar şi inconştienţa proprietarilor – nu au fost nici măcar expertizate, darămite consolidate, în caz că ar avea nevoie. La Primăria Piteşti există o listă de 108 clădiri în această situaţie. Printre ele, cele de pe Calea Bucureşti, blocurile de la Gară, câteva blocuri din Trivale, dar şi Prefectura.

Comments

comments