Cine arde terenul agricol riscă să nu mai primească subvenție de la APIA

Cine arde terenul agricol riscă să nu mai primească subvenție de la APIA! Pentru a putea beneficia de plata subvențiilor, fermierii au obligația respectării cerințelor legale în materie de gestionare și standardele privind bunele condiții agricole și de mediu.

Fermierilor care utilizează teren arabil le este interzis arderea lor și a resturilor vegetale rezultate după recoltarea culturilor, inclusiv a miriștilor. Aceiași regulă li se aplică și fermierilor care utilizează pajiști temporare ori permanente, cărora le este intezis arderea vegetației, inclusiv iarba rămasă după cosit.

Pentru a întări măsurile de verificare a respectării standardului menţionat de către fermieri, APIA a încheiat Protocolul de colaborare cu Garda Naţională de Mediu și cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în baza căruia părţile se angajează să colaboreze pentru creşterea eficienţei acţiunilor de control privind respectarea de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene şi naţionale a bunelor condiţii agricole şi de mediu.

Potrivit Protocolului de colaborare, reprezentanţii Gărzii de Mediu și cei ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă localizează incendiul prin intermediul unei aplicaţii informatice pusă la dispoziţie de către APIA, între aceștia având loc un schimb de informaţii referitoare la locul producerii arderilor (localitatea, localizarea aproximativă în teren sau adresa), momentul în care s-a produs sau semnalat arderea (data şi ora), respectiv natura culturilor/miriştilor afectate şi/sau datele de identificare ale fermierului/fermierilor.

Astfel, fermierii vor fi verificați foarte ușor, iar dacă se constată că pe terenul pentru care se primește subvenție s-a cosntat un incendiu, acesta este obligat să facă dovada dacă focul a fost pus intenționat ori s-a declanșat din alte surse. În cazul în care arderea a fost provocată din cauze necunoscute, iar fermierul depune la APIA în termen de 10 zile lucrătoare de la data producerii arderii copia sesizării la Poliție sau la ISU, acesta nu va fi sancționat. În caz contrar, fermierilor li se vor aplica sancțiuni și reduceri la suma totală de plată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.