Chestiunea zilei, cu Florin Călinescu: În Argeş am cunoscut primari de comune foarte simpatici, analfabeţi, infracţionabili, deveniţi între timp arestaţi, eliberaţi, viitori arestaţi

Florin Călinescu: De douăzeci de ani în Argeş, toate asfaltările, toate ţevile, toate semafoarele, toate nunţile şi botezurile, inclusiv presa, le-a dirijat Nicolescu. Mai avea doar să dea scutiri elevilor şi concedii medicale

În 2008, actorul şi omul de televiziune Florin Călinescu a candidat pe Colegiul Piteşti, la funcţia de senator, din partea PNL. Cele aproape 14.000 de voturi nu au fost însă suficiente pentru ca Florin Călinescu să obţină fotoliul de senator. Deşi luase cel mai mare număr de voturi dintre toţi candidaţii PNL de Argeş, Călinescu nu a putut ajunge senator cu 14.000 de voturi, în schimb a ajuns parlamentar colegul său de partid, actorul Mircea Diaconu, cel care luase doar 10.000 de voturi pe Colegiul Câmpulung. Legat de acel sistem de vot, fostul preşedinte, Traian Băsescu, a afirmat atunci că: „legea votului uninominal trebuie îmbunătăţită deoarece, în forma actuală, legea introduce inechităţi ce pot pune sub semnul întrebării chiar corectitudinea sistemului electoral. În acest sens, primul om în stat a explicat că sunt exemple clare în care candidaţii care au fost pe locul 1, cu peste 10.000 de voturi, nu au obţinut mandatul, în schimb unul de pe locul 3 sau 4, cu 2.700 de voturi, a obţinut mandatul”.

Mai mult decât atât, Florin Călinescu a declarat în repetate rânduri că, pe lângă adversarii politici din PSD, conduşi atunci de Constantin Nicolescu, a fost trădat chiar şi de către unii colegi de partid sau prieteni, toţi pe mână cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean. Despre momentul 2008 şi culisele acelor alegeri, Florin Călinescu ne-a acordat un interviu.

Ionuţ Stanciu: Maestre, în urmă cu câţiva ani aţi cunoscut destul de bine scena politică din Argeş, chiar în profunzime: cu unii aţi fost prieten, coleg de partid, cu alţii – adversar. Aş dori să începem cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu. Şi asta deoarece, atunci când aţi candidat, era cel mai puternic om politic din Argeş. Cum vi s-a părut Nicolescu?

Florin Călinescu: El ca şi personaj, ca soţ, ca tată, ca bunic, părea un om normal, însă ceea ce nu ştia şi nu înţelegea el şi toată echipa lui, împreună cu băieţaşul ăla care îi căra servieta şi acum se crede el un fel de Nicolescu – Mircea Drăghici, parcă – era următorul lucru: pioniera, pe vremea aia, Codruţa Kovesi, se îndrepta cu paşi hotărâţi spre Capitală. S-a crezut prea puternic, dar viaţa a dovedit că nu a fost aşa. Ştii foarte bine, pentru că erai în presă şi la acea vreme, că eu tot timpul am spus că Nicolescu confundă Argeşul cu propria sa moşie. El împărţea banii după bunul plac, stabilea cine trebuie să câştige pe un colegiu, numea directorii de şcoli şi spitale, făcea agenda presei, mai avea doar să dea scutiri elevilor şi concedii medicale. Practic, nu putea să mişte nimeni. De la şeful Bisericii din Argeş, Calinic, cu care face afaceri, până la presă. Chiar şi în Opoziţie avea oameni. Pe mine în alegeri m-a trădat unul din partea mea. Nicolescu i-a promis o asfaltare şi m-a trădat. Când l-au arestat pe Nicolescu, a sărit tot partidul. Pentru că, pe româneşte, Nicolescu era puşculiţa PSD. De douăzeci de ani în Argeş, toate asfaltările, toate ţevile, toate semafoarele, toate nunţile şi botezurile din Argeş le-a dirijat Nicolescu.

I.S.: Credeţi că din cauza lui Nicolescu nu aţi ajuns senator?

Să te lupţi cu camarila lui Nicolescu a fost extrem de greu. Păi, cum să afle lumea că Florin Călinescu candidează ca senator de Piteşti, şi să te mai şi voteze, când eu abia am apucat să dau vreo două-trei interviuri, şi pe nişte sume imense, la nişte ziarişti de balamuc de pe aici? Totul era controlat de Nicolescu. Abia am prins vreo două panouri stradale prin oraş şi asta doar pentru că nişte tineri din anturajul primarului Pendiuc sau al viceprimarului, care aveau spaţiile, pur şi simplu mă simpatizau de la televizor. Am mai prins un calcan de bloc şi printr-o nebunie personală am plătit pentru un perete întreg de la Hotelul Muntenia. Oricum, şi aşa am luat aproape 14.000 de voturi pentru PNL şi a fost pentru prima dată când am creat o breşă PSD-ului în Argeş. Îmi aduc aminte că Nicolescu spunea peste tot că PSD o să ia totul, adică cele 9 posturi de deputat şi 4 de senator. Însă, am reuşit în 2008 să le luăm totuşi, cu Gerea şi cu Diaconu de la PNL şi puştiul ăla de la PD, Boureanu, şi doctorul Cinteză, patru scaune: un senator şi un deputat pentru PNL şi încă un post de deputat şi unul de senator pentru PD.

I.S.: Despre Pendiuc?

F.C: Păi, asta ştiţi cum e: dacă spui Nicolescu, spui şi Pendiuc. Adică, e ofertă la pachet, ca la Carrefour sau Mega Image… Deci nu ai cum să nu-l iei în judeţul Argeş pe Nicolescu la pachet cu Pendiuc. Dar asta e, pe plan uman, îmi pare rău pentru ce li s-a întâmplat celor doi, însă, pe plan politic, ce poţi să faci?…

I.S.: Haideţi să vorbim şi despre foştii dumneavoastră colegi din PNL Argeş.

F.C.: Povestea asta legată de corupţie se multiplică în fiecare partid din judeţul Argeş. Nu este vorba numai de PSD, pentru că sunt penali şi la PNL sau la fostul PD şi aşa mai departe.

I.S.: Credeţi că în Argeş s-a produs o curăţire a clasei politice?

F.C.: Nu s-a făcut curăţenie. S-a adunat doar gunoiul într-un colţ al camerei.

I.S.: V-aţi gândit să reveniţi în politică?

F.C.: Nostalgia funcţionează, dar, aşa cum spuneam şi atunci, o spun şi acum: dacă aş mai face vreodată politică, tot în Argeş m-aş întoarce. Aici am cunoscut şi oameni interesanţi, primari de comune foarte simpatici, analfabeţi, infracţionabili deveniţi între timp arestaţi, eliberaţi, viitori arestaţi, călcaţi de mascaţi şi aşa mai departe. În afară, sper, de primarul comunei mele Băbana, Bebe Ivan, alături de care am copilărit şi pe care l-am sfătuit, ca să nu spun consiliat, în mai toate problemele lui politice.

I.S.: Atunci de ce l-aţi lăsat să treacă la PSD, mai ales că acest partid nu l-aţi agreat niciodată?

F.C.: Deci…, eu nu sunt un mare om de ştiinţă, dar cu Bebe Ivan fac un experiment de vreo 25 de ani. Am zis: hai să vedem dacă poţi să treci pe la toate partidele şi să-ţi păstrezi simpatia locuitorilor comunei tale. A fost la PRM, PNL, apoi puţin independent…, acum este la PSD. Mai avem la PMP, poate la primăvară, apoi puţin al lui Macovei şi cam asta e. Dacă pot să-l trec pe Bebe Ivan prin toate partidele, înseamnă ca poporul român apreciază omul, nu opera, ca să zic aşa.

„Pentru mine a fost uimitor faptul că oamenii continuau să creadă că Nicolescu le asfaltează, că Ducele de Albota le bagă canalizarea, că primarul din Bascov îi culturalizează…”


I.S.: Ce alţi primari din Argeş mai cunoaşteţi?

F.C: Mulţi, dar mai ales pe cei care au fost pe colegiul pe care eu am candidat la Senat, mă refer la primarii din Bradu, Oarja, Albota, Moşoaia şi Bascov. Cel de la Bradu, Frătică parcă, m-a trădat fiindcă în săptămâna alegerilor l-a chemat Nicolescu şi i-a promis că, dacă îi dă voturi la PSD, îi dă şi el bani de canalizare. Mi-a recunoscut-o chiar el. Dar asta e viaţa. I-am şi spus lui Frătică atunci: „M-ai trădat pentru o canalizare, dar nu o să vezi niciodată bani de la Nicolescu”. Lucru care s-a şi întâmplat. Aşa s-a scris istoria alegerilor de atunci, cu trădări. Frătică, de altfel este un băiat simpatic. Am mâncat împreună, am băut, am râs, am jucat fotbal, şi el ştia săracul că trebuie să mă trădeze. Putea să spună de la început chestia asta, dar trădarea e făcută doar pentru prieteni. Am un eseu scris acum mulţi ani: nu poate să te trădeze cineva necunoscut, trădarea e din apropiaţi – fraţi, cumnaţi, rude, iubite, neveste, prietene, verişori. Trebuie să mănânci, să dormi cu cineva şi ăla te trădează. Nu te poate trăda unul de pe stradă pe care nu l-ai cunoscut niciodată. Pentru mine a fost uimitor faptul că oamenii continuau să creadă că Nicolescu le asfaltează, că Ducele de Albota le bagă canalizarea, că primarul din Bascov îi culturalizează…

I.S.: Cum i-aţi caracteriza pe primarii cu care aţi avut contact direct în campania electorală?

F.C.: Păi, cel de la Albota mi s-a părut un filozof al politicii argeşene… Cel de la Bascov, un om însetat de cultură, un doctor în Mioriţa. Despre cel de la Moşoaia am înţeles că a făcut box în tinereţe şi tocmai de aceea îmi explic de ce el rupea creioanele atunci când încerca să scrie. Bebe Ivan, după părerea mea, este un George Clooney al politicii argeşene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here