Potrivit unui proiect de act normativ adoptat de Camera Deputaţilor, cetăţenii vor putea să încheie o asigurare facultativă pentru locuinţa proprie doar după ce vor încheia asigurarea obligatorie.

Astfel, societăţile de asigurare-neasigurare nu vor mai avea voie să facă asigurări facultative în cazul locuinţelor pentru care nu s-au încheiat asigurările obligatorii a locuinţelor împotriva împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

Această condiţie nu este inclusă în legea actuală. Astfel că, în cazul celor care vor avea asigurări facultative multianuale la momentul intrării în vigoare a noii legi, asigurările obligatorii vor trebui încheiate la momentul primei aniversări anuale.

„PAID va pune semestrial la dispoziţia primăriilor, în format electronic, lista proprietarilor care au încheiat contracte de asigurare obligatorie. Primarul, prin compartimentul de specialitate, va trimite, în termen de trei zile de la data primirii listei, scrisori de înştiinţare, cu confirmare de primire, către persoanele care nu au încheiat PAD pentru locuinţele pe care le deţin în proprietate”, se precizează în proiectul de lege.

În prezent, dovada existenţei contractului de asigurare obligatorie a locuinţei se face atât cu poliţa PAD, cât şi cu certificatul de asigurare, însă noua lege va elimina documentul din urmă. Astfel, societăţile de asigurare vor elibera doar poliţa PAD la încheierea contractului.

Conform legii, proprietarii de locuinţe care nu încheie asigurarea împotriva dezastrelor naturale pot fi sancţionaţi de primari sau persoanele împuternicite de către aceştia, cu amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.

Comments

comments