Cetatea Poenari, locul unde soţia lui Vlad Ţepeş s-a sinucis din gelozie

Cetatea Poenari, locul unde soţia lui Ţepeş s-a sinucis din gelozie. Marea dragoste secretă a sângerosului voievod Vlad Ţepeş a făcut-o pe soţia acestuia Anastasia să-şi pună capăt zilelor în Cetatea Poenari de la Arefu. Pentru că voievodul voia să se căsătorească cu amanta sa din Braşov, Anastasia s-a aruncat dintr-un turn al cetăţii de la Poenari în apele învolburate ale Argeşului.

Pe lângă legendarele poveşti cu vampiri, asasinate la comandă şi trasul în ţeapă, care învăluie cetatea construită de Vlad Ţepeş la Poenari, cronicile vremii scot la iveală şi o tragică poveste de dragoste. Dintr-unul din turnurile cetăţii din comuna Arefu şi-a pus capăt zilelor prima soţie a domnitorului, frumoasa Anastasia Holszanska, nepoata reginei Poloniei. Cronicile au consemnat că, în anul 1462, Anastasia s-a sinucis aruncându-se din turn direct în apele învolburate ale Argeşului, după ce a aflat că soţul ei, Vlad Ţepeş, avea o amantă cu mult mai tânără decât el şi cu care domnitorul urma să se căsătorească.

Femeia care a reuşit să cucerească definitiv inima de gheaţă a crudului voievod a fost Katharina Siegel, fiica unui ţesător din Corona (Braşov). Se pare că a fost şi singura femeie pentru care cel supranumit „Dracula” a făcut crize de gelozie.

Povestea celor doi începe în decembrie 1455. Tânăra Katharina, pe atunci în vârstă de 17 ani, se chinuia să tragă prin zăpadă o sanie încărcată cu merinde pentru soldaţii Bastionului Ţesătorilor, aflat pe un deal din Corona. Când voievodul a văzut-o pe tânăra fată chinuindu-se, acesta i-a sărit în ajutor, spre surprinderea ofiţerilor care-l însoţeau şi care ştiau că Ţepeş nu a făcut niciodată un gest aşa de mărinimos pentru nimeni.

Îndrăgostit până peste cap de tânăra săsoaică, Ţepeş a recurs la tot felul de strategii pentru a o seduce, unul dintre gesturi fiind acela de a-i comanda cele mai frumoase rochii din mătăsuri şi dantele alese, tocmai de la Veneţia şi Flandara.

Katharina a avut de suferit de pe urma ororilor lui Dracula

Conform cronicilor, la 2 aprilie 1459, supărat pe taxele mari impuse de saşii din Braşov şi de intrigile capilor cetăţii, Vlad Ţepeş a distrus toate recoltele de grâne din Ţara Bârsei. A poruncit să fie prinşi sute de târgoveţi şi negustori care veneau cu marfă în cetate, pe care i-a dus lângă mahalaua oraşului, în zona Bartolomeului de astăzi, şi i-a tras în ţeapă. După moartea acestora, a poruncit jefuirea şi incendierea Bisericii Bartolomeu, precum şi arderea satului Codlea.

Pentru că povestea de dragoste dintre Katharina şi Ţepeş era cunoscută în târg, nevestele negustorilor au vrut să se răzbune pe amanta voievodului şi au atacat casa unde aceasta locuia. Au bătut-o şi au pus-o la Stâlpul Infamiei. Pentru că i-au tăiat şi cozile, domnitorul a ameninţat că va da foc întregii cetăţii. Cum Katharina era ţinută prizonieră, Ţepeş a trebuit, însă, s-o scape pe iubita sa, aşa că a fost nevoit să-i elibereze pe ceilalţi negustori saşi ce urmau să fie ucişi.

Ţepeş i-a cerut Suveranului Pontif anularea primei căsătorii, ca să o poată lua de soţie pe Katharina

Vlad Tepeş vroia să o ia în căsătorie pe Katharina, dar rigorile religiei nu îi permiteau, deşi avea mai mulţi copii cu amanta din Braşov. I-a scris, chiar, de două ori Suveranului Pontif, Papa Pius II, cerându-i o scrisoare de indulgenţă pentru a i se anula căsătoria cu prima soţie, Anastasia Holszanska.

În perioada relaţiei de amor dintre cei doi, Katharina a dat naştere unui număr de trei prunci: Vladislav (1456), Catherina (1459) şi Christian (1461). După consumarea episodului în care Anastasia s-a sinucis, aruncându-se de pe zidurile Cetăţii Poenari, Vlad era în sfârşit liber şi putea să se căsătorească cu Katharina, însă un complot al foştilor săi rivali sfârşeşte prin întemniţarea lui Ţepeş la Buda, unde Matei Corvin i-a spus atunci că îl eliberează cu condiţia să o ia în căsătorie pe mătuşa sa, Elisabeta Corvin de Hunyadi.
Astfel, Ţepeş a ratat oficializarea relaţiei cu Katharina. Însă a mai avut cu aceasta încă doi copii – Hanna şi Sigismund. Deşi era căsătorit, Katharina i-a rămas aproape lui „Dracula” chiar şi după căderea acestuia de pe tron, în 1462, iar Ţepeş s-a îngrijit de toţi descendenţii săi, aşa cum atestă cărţile funciare din 1850 ale familiilor Draguly, Laszlo sau Siegel.

Asasinarea voievodului, în 1477, a pus capăt dragostei dintre el şi Katharina, iar frumoasa care l-a cucerit până la moarte pe „Dracula” s-a întors la mânăstire.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.