Certificatele de naștere, căsătorie, deces sau divorț se vor putea obține online

Direcția Generală de Evidența Persoanelor va începe de la 1 iunie, testarea sistemului digital, pentru obținerea documentelor de stare civilă. Certificate de naștere, căsătorie, deces, sau divorț, toate vor exista online pe un server, și vor putea fi accesate din orice județ, fiind o etapă importantă pentru eliminarea birocrației.

„Au fost scanate 37 de milioane de acte de stare civilă, din cele 82 de milioane existente, începând cu 1921. Din 2023, vor putea fi accesate online”, a declarat Cătălin Giulescu, directorul instituției, pentru libertatea.ro

Site-ul de unde cetățenii vor putea să solicite documentele dorite va fi lansat de la 1 iunie. Oamenii nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze fizic, ci se vor putea folosi de această variantă la îndemâna oricui. „Vom avea portalul pentru cetățean. Oamenii își vor deschide conturi, iar acum suntem la faza identificării soluțiilor. Cert este că acest site al cetățeanului va fi operabil anul viitor. Este un proiect complex, în care este implicat STS”, a mai precizat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here