CERNOBÎL. 36 de ani de la cea mai mare catastrofă nucleară din istoria lumii. Ceauşescu a ţinut ascuns dezastrul

Astăzi s-au împlinit 36 de ani de la tragedia petrecută la Cernobîl, cea mai mare catastrofă nucleară din istoria lumii, care a lăsat în urmă cel puțin 60.000 de morți. Efectele în timp ale dezastrului au afectat însă până la 5 milioane de persoane, potrivit estimărilor.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un accident major în centrala nucleară, pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare.

Conducerea centralei a decis să profite de oprirea programată a reactorului pentru a face un test de securitate.

Testul a început la ora 1.23 de minute şi 4 secunde. Un pic înainte de sfârşitul acestui minut fatal, o creştere necontrolată de putere s-a produs, declanşând două explozii, urmate de incendii.

Exploziile au dislocat capacul reactorului ce cântărea peste 1.000 de tone.

În primele zece ore de la producerea accidentului, a fost pompată apă în miezul reactorului pentru a stinge incendiul şi a opri eliberarea de materiale radioactive în atmosferă. Circa 200-300 de tone de apă au fost pompate pe oră în jumătatea intactă a reactorului în cadrul acestei disperate acţiuni. Încercarea nu a fost încununată de succes, existând riscul ca apa să inunde reactoarele 1 şi 2.

Un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord.

În faţa acestei catastrofe, autorităţile sovietice păstreaza tăcerea, chiar dacă pun în pericol populaţia în acest fel.

Evacuarea oraşului Prîpeat, 48.000 de locuitori, printre care şi personalul centralei, situat la trei kilometri de Cernobil, nu are loc decât în 27 aprilie, la începutul după-amiezii, adică la o zi şi jumătate după explozie. Locuitorii n-au avut nicio idee la ce doză letală de radiaţii fuseseră expuşi.

Prîpeat este un oraș foarte contaminat și va rămâne abandonat deoarece plutoniul are nevoie de mai mult de 24.000 de ani pentru a-și reduce doar jumătate din intensitate.

Cantitatea de radiații eliberată în aer a fost de cel puțin 100 de ori mai puternică decât cea eliberată de bombele atomice de la Nagasaki și Hiroshima.

Ploi radioactive au fost înregistrate până și în Irlanda. Ucraina, Belarus și Rusia au fost țările cele mai afectate, înregistrând 63% din cantitatea totală de radiații emisă la Cernobîl.

În urma accidentului, materialul radioactiv a fost acoperit de o carapace din ciment aflată azi în stare de degradare avansată. O nouă structură protectoare se construiește astăzi peste sarcofagul vechi, dar aceasta va rezista doar 100 de ani.

În România, informaţii despre accidentul de la Cernobîl, abia în 2 mai

După accident, norul radioactiv a ajuns şi deasupra României, măsuratorile făcute atunci înregistrând o creştere enormă a nivelului radiaţiilor, în unele locuri şi de 10.000 de ori mai mari decât valorile normale.

În noaptea spre 1 mai, staţiile care măsurarau radioactivitatea au transmis că s-au înregistrat valori depaşite ale radioactivităţii, cel mai ridicat grad de poluare în Iasi, unde s-a ajuns la nivelul de alarmare, dar şi în Suceava, Târgu-Mureş, Galaţi şi Tulcea.

„Trimiteam toate datele la centru, era normal ca toată lumea să se afle intr-o stare de stres pentru că situaţia se putea schimba dintr-un moment în altul”, povesteşte dr. Dan Galeriu, cercetator la Institutul de Fizica Nucleara, unul dintre specialistii care au participat la măsuratori.

Abia după patru zile de la accident, Ceauşescu a convocat o şedinta a Comitetului Politic Executiv al Partidului Comunist. Regimul Ceauşescu a informat populaţia României despre accidentul din Ucraina abia la 2 mai 1986, în condiţiile în care cei care ascultau postul de radio Europa Libera, aflaseră deja de dezastrul de la Cernobîl.

Între 10 şi 31 mai 1986, Ministerul Sănătății a introdus unele restricții în utilizarea lactatelor şi a luat măsuri pentru administrarea în scop profilactic a iodurii de potasiu pentru populația până la 18 ani.
Nu există statistici cu privire la românii care au avut de suferit ca urmare a accidentului nuclear, dar specialiştii spun că există o legatură între dezastrul de la Cernobîl şi creşterea cazurilor de cancer, în special tiroidian, şi a cazurilor de leucemie şi cancer osos, în special în zona Moldovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here