Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 21 – 26 noiembrie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 21 – 26 noiembrie 2022, noi evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:
  • Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români – Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, luni, 21 noiembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
  • Prelegerea cu tema „Esența relațiilor de tip Feng-Shui”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Călătorie în științe neconvenționale. Feng Shui”, coordonat de trainerul Feng Shui Sorin Dinu, eveniment care va avea loc luni, 21 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vom aborda relațiile pe termen lung care includ trei faze: natală, mintală și perspectiva asupra vieții. Aceste strategii se foloseau pentru alegerea comandanților de oști, ale căsătoriilor aranjate, ale liderilor unor grupuri și ale unor comunități. Suprapunerea lor peste relațiile, activitățile și domeniile de astăzi, nu sunt pur întâmplătoare”, spune Sorin Dinu.
  • Prelegerea cu tema „Alexandru Țipoia – un pilon al artelor plastice românești”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură “Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe artistul plastic George Tzipoia, eveniment care va avea loc marți, 22 noiembrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“George Tzipoia (născut în 1945) este fiul pictorului Alexandru Țipoia (1914-1993), fiind el însuși un artist plastic consacrat. Prelegerea pe care o va susține în cadrul <Colocviilor Muncipiului Pitești> se va axa pe rolul de primă mărime pe care l-a avut tatăl său în arta plastică românească de după cel de-al Doilea Război Mondial. Alături de Ciucurencu, Baba și Țuculescu, el este unul dintre pilonii creației plastice contemporane din România. Conferința își propune o prezentare a modului în care a fost percepută contribuția artistului atât în timpul vieții, cât și după moartea sa, de la care se vor împlini anul viitor 30 de ani. Câteva considerații personale din interiorul familiei pictorului vor contribui la întregirea imaginii sale, aducând totodată o contribuție importantă la Istoria Artei Românești”, spune Leonid Dragomir.
  • Prelegerea cu tema „Vechea și noua idee de competență”, în cadrul proiectului sub genericul „Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de sociologul, scriitorul și jurnalistul George Smeoreanu, marți, 22 noiembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Se vorbește despre sfârșitul competenței, despre idealizarea ignoranței, despre pasiunea pentru amatorism în toate domeniile. Unde ne aflăm, ce e de făcut?”, ne incită George Smeoreanu.
  • Recital de folclor în cadrul proiectului „De la Vâlcea la Pitești”, coordonat de interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu, marți, 22 noiembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
  • Prelegerea cu tema „Coaching-ul de viață”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Clubul de lumină”, coordonat de scriitoarea și terapeutul Corina Caltan, marți, 22 noiembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Ce este coaching-ul și cum te ajută? Pe ce se bazează? Când ești pregătit să apelezi la un coach? Beneficiile coaching-ului. Vom aborda aceste aspecte la noua ediție a <Clubului de lumină>”, spune Corina Caltan
  • Prelegerea cu tema „Drumurile sării – o istorie culturală”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, coordonat de redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. în istorie Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 22 noiembrie, de la ora 20.00.
„Ce știm despre sare? Din tot ceea ce cunoaștem, care este proporția dintre știință și obicei? Oare chiar avem nevoie de sare sau e doar necesitate inventată? Cum a apărut sarea în bucate? Câte războaie au fost purtate pentru sare? În ce produse putem găsi sarea? Putem trăi fără sare? Și dacă da, oare merită? Cum a unit sarea pe om și pe animal? Încă de acum mii de ani sarea a devenit o resursă valoroasă pentru comerț, apoi <industrie> și destul de repede și monopol de stat. Faptul că sarea era căutată și era valoroasă a determinat importante invenții în privința mijloacelor de descoperire, exploatare, conservare și transportare a acesteia. Drumurile sării sunt cel puțin la fel de importante precum cele ale mătăsii”, spune Marin Toma.
  • Prelegerea cu tema „Academia Română și M.S. Regele Ferdinand I”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 23 noiembrie, de la ora 11.00, în Sala Multifuncțională de la Casa Cărții.
„Trăiască Nația! Acesta era salutul lui Eminescu. Se răspundea: Sus cu dânsa! Argumentul Poetului: Suntem români. Și punctum.
  • Proclamarea la 1 Mai 1915 a Maiestății Sale Regele Ferdinand I ca Președinte de Onoare și Protector al Academiei Române și a Maiestății Sale Regina Maria ca Membru Onorar, ca semn al recunoștinței pentru scrierile sale literare, pentru lucrările artistice și pentru înalta prețuire dată literelor și artelor. La Ședința solemnă din 29 mai 1915, regele a citit <Discursul de recepție>, după <Cuvintele de Bună Venire> rostite de președintele Academiei Române dr. C. I. Istrati. Primul Război Mondial era în desfășurare și România trebuia să decidă dacă renunță la neutralitate. Și, atunci, intrarea în război mai necesita răspunsul la două chestiuni: <cu cine?> <când?>”, spune Lucian Costache.
  • Prelegerea cu tema „Dreptul Judecător și Judecata Omenească”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Facultatea de Drept a Universității Pitești, avându-l invitat pe preot prof. univ. dr. Ion Popescu, eveniment care va avea loc miercuri, 23 noiembrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Dumnezeu prin natură este drept. Dreptatea în el se manifestă într-un mod natural față de toată creația sa. Deci dreptatea lui Dumnezeu va fi evidentă și întotdeauna asupra întregii omeniri, asupra întregii creații. De la Hristos judecățile lui Dumnezeu aduc în sine manifestarea iubirii Lui pentru oricine o dorește. Pentru că prin Hristos judecata lui Dumnezeu se manifestă ca iubire mai presus de fire. Hristos ne purifică, ne sfințește și ne îndreptățește înaintea lui Dumnezeu. Numai în felul acesta își poate așeza slava Sa în dragoste în trupuri nestricăcioase. Acum, cu dreptate, este important să recunoaștem că mânia lui Dumnezeu face parte din ea. Dacă am încerca noi să iubim mai mult în loc de a judeca, am fi mult mai fericiţi, sau cu adevărat fericiţi. Însă noi încercăm cu tot dinadinsul să găsim orice greşeală la aproapele nostru, ca să-l judecăm (şi chiar să-l sancţionăm sau pedepsim) cu asprime apoi. Ne uităm la înfăţişare de parcă ar fi lucrul cel mai important din lume, găsind tot felul de argumente care să ne scuze răutatea ce ni se ascunde în inimi. Menirea noastră nu este să judecăm pe aproapele, ci să-l iubim, să iubim din inimă și pe cei buni și pe cei care ne fac rău și toată firea zidită. La aceasă dezbatere vor fi abordate teme precum sensuri teologice, filosofice și juridice ale dreptății, deosebiri și asemănări, între dreptatea lui Dumnezeu și judecata omenească, raportul dintre lege și dreptate, relația dintre iubire și judecata lui Dumnezeu și a oamenilor”, spune Marius Andreescu.
  • Dezbaterea cu tema „Sănătatea femeii la orice vârstă”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală sub genericul „Mișcarea, Esența Creației”, coordonat de dr. fizioterapeut Petruța-Daniela Mihăilescu, având-o invitată pe Vania Limban, moașă, eveniment care se va desfășura miercuri, 23 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Femeia și feminitatea sunt teme foarte des întâlnite în dezbateri mass-media, însă de sănătatea femeii se preocupă puțini oameni. Încadrarea sănătății femeii o putem unidirecționa și anume sănătatea intimă, acolo unde spiritual se găsește <zona rădăcina>, un punct energetic numit <chakra 1>.
Invitata mea, moașa Vania Limban, este omul potrivit pentru a pune în discuție această temă ofertantă. De peste 40 de ani, moașa Vania lucrează în domeniul sănătății cu femei gravide, lăuze, bebeluși și femei de toate vârstele. Întotdeauna a avut deschidere spre partea științifică activând continuu în zona cultural-educațională fiind președintele de onoare al Asociației Moașelor din România și Moldova contribuind la înființarea facultăților de profil din România.
Cu multă bucurie o așteptăm la Pitești să beneficiem de experiența ei de-o viață. De asemenea, pentru cei care doresc informații suplimentare pe această temă vă așteptăm în Sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești cu o sesiune de întrebări și răspunsuri după finalizarea dezbaterii”, spune Petruța-Daniela Mihăilescu.
  • Dezbaterea cu tema „Cum se simte iubirea în adolescență”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Adolescență, entuziasm, libertate, înțelepciune”, coordonat de poetul și profesorul de filosofie George Badea, având-o invitată pe Cosmina Georgiana Ion, psihoterapeut, joi, 24 noiembrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Iubirea a intrat dintotdeauna în atenția oamenilor și de aceea au încercat să o explice. Eros-ul a fost conceput în mod diferit: a fost fie considerat dragoste caracterizată prin dorința de posesiune, fie asociat cu simplul erotism… Platon însă a făcut din Eros un sentiment nobil. O dorință a fiecărui om de a căuta frumusețea transcendental, pe care o vede oglindită în frumusețea celor din jur. În viziunea lui Platon, a iubi înseamnă a încerca să accezi la ideea de Frumos, deci a iubi Frumosul în formele particulare pe care le ia în lumea aceasta. Diferența dintre filosofia platoniciană despre iubire și miturile despre Eros este mare. Până la urmă, iubirea este veșnicia credinței noastre pe care ne-o creăm în interiorul nostru. Dar cum simte adolescentul <cea mai frumoasă muzică din partitura vieții>, e greu de descris prin cuvinte!
Despre adolescență și iubire voi dialoga cu invitata mea, Cosmina Georgiana Ion, o tânără la propriu și la figurat, ce îndrăznește să explice firesc relația complexă ce se stabilește între trăirea adolescentină și dragostea tulburătoare ivită în această zonă a existenței umane”, spune George Badea.
  • Spectacolul literar-muzical-artistic sub genericul “Mozaic de toamnă”, prezentat de membrii Atelierului de creație și interpretare al Școlii Gimnaziale “Nicolae Simonide”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul „Confluențe literare”, coordonat de poeta și profesoara de limba și literatura română Allora Albulescu, joi, 24 noiembrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Evenimentul, care se desfășoară sub egida Fundației literare <Liviu Rebreanu>, va cuprinde: recitări în română, rromani, germană, engleză, franceză, spaniolă, italiană, suedeză; muzică instrumentală la pian și vioară; dans contemporan și de societate”, precizează Allora Albulescu.
  • Noul proiect cultural-educativ sub genericul „Musicando con Adina Sima”, coordonat de profesoara de canto și mezzosoprana Adina Sima, care va demara joi, 24 noiembrie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Trăim într-o lume care nu mai știe încotro se îndreaptă! Copiii știu: își doresc sa fie fericiți! Eu doar îi ajut să-și îndeplinească visele! Să ascultăm visele lor muzicale! Și vom fi cu toții mai buni !” spune Adina Sima.
  • Festivalul Național de Muzică Lăutărească Veche ZAVAIDOC, ediția a XV-a, sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 18.00, în Sala de concerte a Filarmonicii Pitești. Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Pitești și Consiliul Local, prin Centrul Cultural Pitești, va cuprinde un concurs de interpretare și recitaluri extraordinare susținute de consacrați ai genului: Ana Maria Cîrstina, Constantin Lătărețu, Panseluța Feraru și Ionel Tudorache. Acompaniază Orchestra “Doina Argeșului”. Preselecția va avea loc sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 10.00, la Filarmonica Pitești. Regulamentul festivalului și fișa de înscriere pot fi descărcate de pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, precum și de pe site-ul oficial al instituției (www.centrul-cultural-pitesti.ro). Juriul este format din Adrian Grigoraș – dirijorul Orchestrei Populare Radio România (președinte), Gheorghița Nicolae – etnomuzicolog, realizator de emisiuni folclorice, Polina Gheorghe – interpretă de folclor, realizator de emisiuni folclorice, Gabriela Nedelcu Păsărin – etnomuzicolog, Valentin Grigorescu, directorul artistic al festivalului, solist profesionist, profesor de canto popular la Centrul Cultural Pitești. Prezintă Miruna Ionescu. Pentru informații suplimentare puteți suna la nr. de telefon al Centrului Cultural Pitești – 0248/219976, sau să scrieți la adresa de e-mail a instituției – cultcentre@yahoo.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.