Centenarul Marii Uniri. Argeşeni de care suntem mândri. Maior(R) Ștefan S. Nicolae – Eroul de la Turtucaia

1,459 views

România de la Argeş! În anul Centenarului Marii Uniri, universulargesean.ro vă invită să redescoperiţi argeşenii care au jucat un rol important în istoria României Moderne, personalităţi de care suntem mândri.

Maior(R) Ștefan S. Nicolae – Eroul de la Turtucaia

Născut în satul Stârci –Costești, județul Argeș, la data de 22. 05. 1893, a decedat la data de 09.04.1979 în același sat. În orașul Câmpulung a urmat cursurile școlii normale pentru învățători , absolvind în anul 1915. În același oraș a continuat și încheiat stagiul militar, la Școala Militară de Ofițeri în Rezervă – infanterie, obținând în noiembrie 1915 gradul de sublocotenent. După efectuarea stagiului militar a fost învățător în localitățile Richițele și Costești. La începerea războiului a fost mobilizat și repartizat la Regimentul 34 infanterie Constanța. În ziua de 23 august pe Frontul de la Turtucaia, în momente grele pentru armata română, conducând Plutonul 3 din Compania a 12-a, a preluat din propria inițiativă contraatacul, impunându-și conducerea asupra tuturor unităților române de pe front. Pe timpul atacului reușind să respingă forțele germane și bulgare , in acele zile de crâncene confruntări este grav rănit la ambele picioare de catre o mitralieră inamică. Pentru această faptă eroică este decorat cu Ordinul Steaua României cu spade în gradul de cavaler și Virtutea Militară ( Decretul nr.626 / 23.07.1917 și Brevetul nr. 857 din aceeași dată emis de ministrul de război). Este decorat din nou cu Ordinul Steaua României în grad de ofițer în anul 1928 cu prilejul celor 50 de ani de la unirea Dobrogei cu România.

În urma rănii a fost internat în Spitalele din Călărași ( aici fiind operat), Brăila si Iași (aici fiind și îngrijit și de medici francezi). În ianuarie 1917 este trimis la Kiev la Spitalul ,,Mihail Alexandrovici ”, unde este operat din nou, apoi începe să se deplaseze cu ajutorul cârjelor. Este invitat la Moscova în luna martie, acolo fiind bine primit. La întoarcerea în Kiev, a participat din partea armatei române la Adunarea de constituire a batalioanelor alcătuite din românii, foști ostași în armata astro-ungară, aflați prizionieri în Rusia. În decembrie 1918, la Iași are loc o reuniune în cinstea generalului Averescu, la care este invitat special de către acesta , oferindu-i și o poză cu dedicație și autograf ( în care îi recunoștea meritele pe front în realizarea României Mari).

In aprilie 1918 a fost pensionat ca invalid de război. Întors acasă la Stârci se implică în rezolvarea problemelor invalizilor de război din județ si constituie Societatea ,,General Cristescu”. Este ales presedintele Băncii Populare Băseni si presedintele Obștei de împropietarire Băseni. La sfârșitul anului 1919, folosind privilegiul acordat invalizilor de război, remarcați in lupte s-a stabilit la Constanța, unde a concesionat bufetul gării si desfașoară o bogată activitate economică, culturală și publicistică. Înființează Societatea Invalizilor din Dobrogea, cu sediu central in Constanța, el fiind președintele organizație. La Constanța a fost ales în fruntea unor institutii, organizații, sprijinind intens dezvoltarea economică, maritimă, culturală, drept dovadă fiind mulțumirile și aprecierile pe care i le-a adresat dr. Constantin Angelescu, ministrul Instructiunii Publice. A activat in domeniul economic find ales in anul 1920 membru in Comitetul Sfatului Negustoresc Constanța, iar un an mai tarziu este promovat vicepresedinte al acestei organizații, În anul 1924 este ales membru, in Consiliul Camerei de Comert și Industrie Constanța, ulterior fiind numit delegatul Ministerului Industriei in Consiliul de Directie al Camerei. Din anul 1927 este ales vicepresedinte la Camerei de Comert si Industrie Constanța iar din 1933 pana la 24 ianuarie 1938 președinte, concomitent cu aceasta ultimă functia a fost si membru in Consiliul de Conducere al Uniunii Camerelor de Comerț și Industrie Bucuresti. In aceste functii a sustinut si realizat multe edificii si activităti, a dezvoltat ativitatea maritima , a fost construit portul pescăresc, a achizitionat diverse vase moderne (vapoarele de pasageri Transilvania și Basarabia fiind cele mai moderne din bazinele Marii Negre și Marea Mediterană). A susținut și organizat numeroase conferințe la Academia Populară din Constanța, fiind un bun conferențiar. În anul 1935 a făcut parte din delegația tării noastre (compusă din 3 persoane), la un Congres Internațional pe probleme economice, desfășurat în capitala Franței. La acest congres au participat 58 de state, ofițerul Ștefan Nicolae beneficiind de toată atenția din partea președintelui Franței dl Albert Lebrun, care l-a primit personal, l-a prezentat soției și l-a felicitat pentru eroismul de la Turtucaia.

La sfârșitul anilor 30, la cererea minisrtului agriculturii prof. univ. dr. Nicolae Cornățeanu, a elaborat un program de organizare a pescuitului fiind ales presedintele Sindicatului pescarilor din Delta Dunări și de la Marea Neagră. In același timp a existat o initiativă de inființare în Constanța a unei societati româno-germane pentru modernizarea si dezvoltarea pescuitului maritim ( aceasta consta in infintarea unui port pescăresc in partea de nord a orașului Constanța, construcția unor depozite frigorifice și a unei fabrici de conserve, locuinte pentru angajați și pescari, dar și ridicarea nivelului de pregatire al pescarilor), fiind propus pentru preluarea conducerii acestei societati. In scopul constituiri acesteia au existat 4 întrevederi, 2 la Ministerul Agriculturii și 2 la Ambasada Germaniei, dar evoluția războiului a anulat aceasta initiativă.

Veteranul si invalidul de razboi Ștefan Nicolae a fost un mare iubitor de cultură, fiind un colectionar de carte si numismatică, o parte din vasta sa colecție numismatică, obiecte importante (simboluri premonetare), fiind donată Muzeului Judetean Arges, iar restul aflăndu-se in patrimoniul Muzeului National de Istorie. In perioada comunistă este marginalizat, iar o parte insemnată din viată o petrece în satul natal, unde este și înmormantat.

Pentru aceste fapte iși va găsi, cu prisosință, un loc in paginile Enciclopediei Argeșului și Mușcelului, dar și respectul și omagiul nostru, în Anul Centenarului.

Prof. Nicolae Necșoiu – președinte Cultul Eroilor „Regina Maria” Costești, Argeș

Comments

comments