„Lonely Planet” este cea mai mare editură de ghiduri de călătorie din lume, fiind deţinută de trustul BBC Worldwide. Anual, ea publică circa 500 de titluri în 8 limbi, precum şi programe TV, o revistă, website-uri etc.
În paginile celebrei reviste „Lonely Planet”, care poartă acelaşi nume ca şi editura, a fost publicat un articol dedicat „Monumentului Electricităţii” de la Vidraru, intitulat „Clădiri brutale: arhitectura Europei de Est”, în care „Omul de fier” – sau „Statuia lui Prometeu”, aşa cum mai este cunoscut monumentul – este ironizat, fiind considerat una dintre cele mai ironice construcţii comuniste din Europa de Est.
„Probabil una dintre cele mai ironice construcţii din era comunistă ridicate în Europa de Est se găseşte la Barajul Vidraru din România, unde o statuie a lui Prometeu (cel care a furat focul de la zei) înaltă de 10 metri, aminteşte de unul dintre cele mai mari proiecte hidroenergetice ale Blocului Comunist…”.

„Statuia lui Prometeu”, simbol al electricităţii

„Statuia lui Prometeu” sau „Monumentul Electricităţii” de lângă barajul Vidraru a fost realizată în anul 1965 de sculptorul Constantin Popovici. Statuia lui Prometeu este situată pe muntele Pleaşa şi îl înfăţişează pe titan cu fulgerul în mână, ca simbol al electricităţii, de aici venind şi denumirea de Statuia sau Zeul Electricităţii. Statuia lui Prometeu se află în partea de est a barajului Vidraru, iar pentru a urca acolo se parcurge un traseu uşor, de 100 – 150 de trepte, vizitarea fiind gratuită. Evident, de acolo, de sus, se poate admira şi frumuseţea peisajului. Potrivit mitologiei greceşti, Prometeu este un simbol al sacrificiului pentru binele omenirii, fiind considerat zeul focului şi apoi eroul care-l fură din fierăria lui Hefaistos şi îl aduce oamenilor.

Zeus îl înlănţuieşte pe Prometeu de o stâncă pe muntele Kazbek din Caucaz, unde un vultur uriaş îi devorează zilnic ficatul, care peste noapte se regenerează. Heracle ucide vulturul şi-l eliberează pe Prometeu, ale cărui chinuri se sfârşesc.
Celebrul sculptor român Constantin Popovici, cel care a realizat Statuia lui Prometeu, a fost o personalitate artistică complexă, în anul 1967 fiind laureat al Premiului Uniunii Artiştilor Plastici. Dintre cele mai cunoscute lucrări ale sculptorului român enumerăm: bustul lui George Enescu; statuia lui Prometeu cu fulgere în mână de lângă Barajul Vidraru; statuia lui George Bacovia din Bacău; ciclul de lucrări Hecate; monumentul Independenţei de la Oradea în noul centru civic.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI