Cele mai noi semne de circulaţie: triunghiul roşu cu bulina neagră sau indicatorul albastru cu semnul „@”

0
50913

Orice deţinător de permis de conducere care circulă pe drumurile publice, indiferent de ce categorie de permis şi vehicul are, trebuie să cunoască semnificaţia indicatoarelor rutiere, pentru a putea circula în siguranţă pe drumurile publice şi pentru a nu pune în pericol participanţii la trafic.

Numai că mulţi şi-au luat permisul de conducere cu zeci de ani în urmă, iar între timp nu au mai pus mâna nici pe o carte de legislaţie, care s-a schimbat substanţial în ultima vreme, şi nici măcar pe vreo broşură de informare cu privire la noile semne de circulaţie apărute pe drumurile ţării.

Aşa că nu au habar ce înseamnă! În ultimii ani, odată cu modificarea codului rutier şi cu adaptarea la normele europene, mai multe semne de circulaţie noi au apărut şi pe drumurile şi străzile din România. Cum ar fi, de exemplu, triunghiul roşu cu bulină neagră! Sau indicatorul albastru cu semnul „@” ori semnul ce arată o maşină, o casă şi un copil. 

Printre cele mai importante semne de circulaţie montate de curând se numără triunghiul roşu cu bulină neagră, introdus în Codul Rutier anul trecut, după modelul mai multor ţări europene.

Acesta este amplasat în zonele considerate periculoase, numite „puncte negre”, unde într-o perioadă de cinci ani consecutiv s-au înregistrat minimum zece accidente grave de circulaţie, soldate cu cel puţin zece persoane decedate sau rănite grav, şi îi avertizează pe şoferi că există un risc crescut de accidente.

În Bucureşti, de pildă, există peste 38 astfel de zone. Cele mai multe puncte negre sunt amplasate pe DN 1 -37, DN2 – 21 şi DN 7 – 16. Indicatorul indică reducerea vitezei de deplasare, sporirea atenţiei şi evitarea efectuării oricăror manevre riscante.

Indicatorul pentru „Acces internet” îi poate băga în ceaţă pe şoferii care şi-au luat permisul acum 30 de ani

Este unul dintre cele mai inedite şi îţi arată, ca şofer, că te apropii de un punct unde poţi accesa internetul de la volanul maşinii. Pe indicator poate fi inscripţionată şi distanţa la care se află.

La fel de „ciudate”, pentru că sunt foarte noi şi unii şoferi nu le înţeleg, sunt şi indicatoarele de avertizare „Zonă de vânătoare” sau „Zonă de pescuit” – care se amplasează pe drumurile publice din apropierea unor astfel de spaţii, „Acces pe baza de tichet”, „Supermarket” sau „Drum aglomerat” ori chiar „Parcare într-o clădire” – care avertizează  că în apropiere puteţi găsi o parcare subterană sau la parterul unei construcţii.

Alte indicatoare rutiere introduse relativ recent sunt inelul principal şi inelul median de circulaţie, montate în Bucureşti. Semnele îi avertizează pe şoferi că au pătruns într-o zonă principală de circulaţie. Fiind simple indicatoare de informare, nu impun restricţii de viteză sau de alt gen.

Apariţia pe străzile din România a limitatoarelor de viteză, aşa-zişii „poliţişti culcaţi”, a fost urmată de crearea unui indicator pentru avertizarea acestor obstacole. Acestea trebuie amplasate la apropierea de un limitator, fiind precedate de indicatorul „Limitare de viteză”. În funcţie de înălţimea acestuia, care poate fi de 3, 5 sau 7 centimetri, se limitează şi viteza, specificată pe indicatorul „Limitare de viteză”, la 30, 40 sau 50 km/h.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here