De ce şi cum se petrec accidentele rutiere în Argeş Punerea în discuţie a Codului Rutier şi înăsprirea sancţiunilor pentru şoferii care nu respectă regulile de circulaţie pe drumurile publice au stârnit proteste vehemente, mai ales la lansarea publică a noului proiect. Evident, cei mai vocali au fost şoferii ce ştiu că nu sunt uşă de biserică. Însă, de cealaltă parte a baricadei, poliţiştii îşi argumentează poziţia cu statisticile, unele chiar terifiante, ale accidentelor de pe drumurile României. Şi Poliţia argeşeană a realizat statistici referitoare la ce se întâmplă pe drumurile noastre. ,,Noi facem statistici, dar acestea nu spun nimic, de fapt. Cifrele nu pot să reda, în niciun caz, dramatismul şi durerea pierderii unei vieţi omeneşti, drama cumplită a unei familii care şi-a pierdut un fiu sau un tată ori o mamă“, spune comisarul Corina Georgescu, ofiţer în cadrul Serviciului de Prevenire al Poliţiei Argeş.
Potrivit datelor centralizate până acum în perioada ianuarie – septembrie 2013, în Argeş s-au produs 183 de accidente de circulaţie grave, soldate cu decesul a 34 de persoane, rănirea gravă a altor 169 şi rănirea uşoară a 77 de persoane. Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, cifrele sunt puţin mai mici, dar diferenţa este insignifiantă, ţinând cont că vorbim de vieţi omeneşti şi de suferinţa unor familii: 182 de accidente grave (+1), soldate cu decesul a 28 de persoane (-6), rănirea gravă a 177 de persoane (-8) şi rănirea uşoară a 104 persoane (-27).
În ce priveşte cauzele, viteza excesivă şi neadaptată a fost cauza a 58 de accidente, soldate cu 8 morţi şi 58 de răniţi grav. Nici pietonii nu sunt uşă de biserică, astfel că din cauza traversării neregulamentare prin loc nepermis s-au produs 42 de accidente. 10 dintre ei au murit, iar alţi 33 au fost răniţi grav.
Dimpotrivă, pentru că şoferii nu au dat prioritate de trecere pietonilor, s-au produs 18 accidente, soldate cu 4 morţi şi 14 răniţi grav. Alcoolul la volan rămâne şi el o cauză pentru care pe şosele mor oameni sau sunt răniţi grav. Din fericire, din cele 4 accidente petrecute de la începutul anului şi până acum în Argeş, cifra răniţilor grav este de doar 4, fără niciun mort.

Sâmbăta şi duminica au loc cele mai puţine accidente

Specialiştii Poliţiei argeşene nu s-au mulţumit însă, evident, doar cu analiza seacă a numărului şi a cauzelor accidentelor. O altă sinteză, mai deosebită, a fost realizată având la bază alte criterii, cum ar fi zilele săptămânii şi orele de producere a accidentelor. Iată cum arată distribuţia accidentelor pe zile: luni – 24 de accidente, marţi – 24, miercuri – 30, joi – 30, vineri – 28, sâmbătă – 20 şi duminică – 21 de accidente. Astfel, conform datelor Poliţiei, mijlocul săptămânii pare a fi perioada de vârf în care se petrec astfel de nenorociri. Distribuţia pe ore arată şi ea că miezul zilei pare a fi intervalul cel mai periculos: orele 00.00 – 06.00 – 19 accidente, orele 06.00 – 12.00 – 49, orele 12.00 – 18.00 – 52, iar între orele 18.00 şi 24.00 – 49.  
Din cele 183 de accidente grave, 24 au fost comise de către conducători auto profesionişti, 29 de către conducători auto cu vechime sub 2 ani, 24 de conducători auto aflaţi în tranzit, din care 2 erau cetăţeni străini, iar alte 9 accidente, soldate cu 1 mort şi 8 răniţi grav, au fost comise de conducători de mopede şi motociclete.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI