Imaginea clasică a unui primar de localitate este, în mintea multor alegători, cea a unui domn sobru, între două vârste, eventual cu chelie, dar plin de energie. Sau chiar mai în vârstă, spre 60 de ani, trecut prin viaţă şi care se pricepe la toate, numai bun să se ocupe de treburile urbei. Numai că, în ultima vreme, tinerii au început să îşi ia inima în dinţi şi să se înhame serios la politică şi administraţie, spărgând vechile tipare. Însă nici seniorii nu se lasă şi, chiar dacă nu mai sunt tineri, au de partea lor experienţa. Luând în calcul criteriul vârstei, am căutat extremele în ce priveşte edilii argeşeni: cel mai tânăr şi cel mai vârstnic primar. La 25 de ani, la preluarea mandatului, în 2012, Laurenţiu Micu de la Săpata şi Bogdan Proca- Berevoeşti au ajuns să conducă destinele a mii de consăteni, în timp ce edilul din Răteşti, Gheorghe Matei, născut în 4 mai 1941, de 17 ani în fruntea primăriei, îşi face planuri pentru încă un mandat. 

Primarul din Berevoieşti l-a înlocuit pe tatăl său la primărie

Chiar dacă nu au bătut recordul naţional, care este de 23 de ani, doi edili locali argeşeni se numără printre cei mai tineri primari din ţară: şi-au preluat mandatul la nicio lună după ce au împlinit 25 de ani. Cei doi „curajoşi“ sunt Laurenţiu Micu – primar la Săpata şi colegul său Bogdan Proca – de la Berevoieşti. Ambii sunt născuţi în 1987, la doar două săptămâni distanţă: primul pe 3 mai, iar al doilea pe 15. Practic, cei doi merg aproape umăr la umăr; amândoi au candidat pe listele UNPR-ului, amândoi sunt fii ai satului unde au ajuns primari. Între ei există însă şi câteva mici diferenţe. În timp ce Bogdan Proca duce mai departe tradiţia familiei, succedându-i în fotoliul de primar tatălui său, Laurenţiu Micu este novice în politică, intrând în cursa electorală de anul trecut pe ultima sută de metri. 
Cum e să fii primar la doar 25 de ani şi cum sunt percepuţi cei doi tineri de concetăţenii lor? „Sincer, m-am înţeles cu toţi cei din comună foarte bine, nu mi-a reproşat nimeni până acum că aş fi prea tânăr. Altfel nu mă votau! Iar mare parte din această atitudine vine din faptul că oamenii respectă funcţia. În plus, faptul că am fost poliţist înainte, timp de cinci ani, e un atuu pentru mine, şi mulţi ţin cont de asta!”, ne-a mărturisit primarul din Berevoieşti, Bogdan Proca. 
Colegul său de la Săpata, Laurenţiu Micu, se declară şi el mulţumit de felul cum reacţionează lumea la vârsta sa. Şi-a făcut planuri pentru întreg mandatul, dar nu ştie ce dacă va mai exista un altul, chiar dacă, la cât de devreme a început, ar putea avea, lejer, chiar 10! „Nu mi-a contestat nimeni până acum proiectele pe motiv de vârstă. Cât despre alt mandat, o să mai vedem. Depinde de ce reuşesc să fac, pentru că în următoarea campanie va trebui să vin în faţa oamenilor, să le cer să mă voteze. Iar dacă nu am cu ce mă duce, să le arăt ceva, cum să le mai cer să îmi mai dea un mandat?

Matei de la Răteşti are 72 de ani, dintre care 17 de primărie

La polul opus, decanul de vârstă al primarilor argeşeni este edilul din Răteşti, Gheorghe Matei. Domnia sa a împlinit, pe 4 mai, 72 de ani, dar nu are niciun gând să se retragă! Dimpotrivă! Când se uită în urmă e mândru de ce a făcut, în cei 17 ani de când se află în fruntea Primăriei, însă, fiindcă mai are încă proiecte neterminate, mai are şi planuri de planuri de viitor! „Dacă sănătatea îmi ajută şi dacă vrea Dumnezeu, şi dacă voi avea în continuare şi sprijinul celor mai mult de jumătate din locuitorii comunei, aşa cum a fost la ultimele alegeri, cred că mai candidez pentru un mandat! Aş vrea să termin ce am început în comună. Ar mai fi de făcut canalizarea, ca să pot spune că las în urmă o comună modernă!  În 1996, când am ajuns primar, aveam o primărie cu două camere în care, la fiecare ploaie, curgea apa prin acoperiş. Apoi am început o biserică mare, în centrul civic al comunei, pe un teren donat de familia Brătianu, şi am continuat cu apa. La anul vom avea apă în 100% din locuinţele comunei, în toate cele 7 sate. Şi ar mai fi canalizarea! Dacă nu o termin în mandatul ăsta mai candidez odată, ca s-o termin!“.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI