Cei mai sadici criminali din istoria Argeşului. Măcelul de la Bascov, în topul celor mai oribile crime

INSTINCT CRIMINAL Judeţul nostru a fost martorul unor crime oribile, ai căror autori au fost mai degrabă bestii cu chip uman decât oameni. Sadismul, cruzimea, instictele primare animalice şi lipsa de conştiință de care aceştia au dat dovadă sunt înfiorătoare. „Universul argeşean” a făcut o sinteză a celor mai monstruoase crime săvârşite, de-a lungul timpului, de unii dintre cei mai sadici criminali din Argeş.

Topul celor mai oribile crime este condus de măcelul de marți, 9 august, din comuna argeșeană Bascov. Criminalul, un bărbat de 53 de ani, cunoscut cu probleme psihice, și-a omorât întreaga familie: părinți, soră, frate și nepoată. Acesta a declarat cursiv, în amănunt cele întâmplate, cum și-a ucis familia și care au fost motivele. Le-a declarat oamenilor legii că și-a plănuit de mult crima, în detaliu, unul din motivele pentru care a făcut acest lucru fiind faptul că s-a simțit respins de familie.

Oamenii legii redactează referatul cu propunere de arestare preventivă, urmând ca în scurt timp instanța să primească dosarul și să soluționeze propunerea. Surse din anchetă au indicat faptul că autorul măcelului din Bascov a ţinut un jurnal în care şi-a notat acţiunile odioase.

Probele de laborator vor ieşi în câteva zile şi abia atunci se va afla dacă a folosit vreo substanţă cu care şi-a omorât victimele.

O învăţătoare din Curtea de Argeş şi-a ucis mama cu 170 de lovituri de cuţit

Elena Mirela Marinescu, învăţătoarea din Curtea de Argeş de 37 de ani, a oripilat întreaga ţară după ce, în iunie 2012, şi-a ucis mama de 75 de ani cu 170 de lovituri de cuţit. Ca să-şi omoare mama, femeia a folosit două cuţite, după ce lama primului s-a rupt în coasta bătrânei. Anchetatorii au explicat că o astfel de crimă sângeroasă nu a mai fost întâlnită în România. Femeia, învăţătoare la clasa a IV-a la Şcoala Generală nr. 4 din Curtea de Argeş, şi-a recunoscut imediat fapta şi a spus că totul a pornit de la bani. Elena Marinescu a explicat în faţa poliţiştilor că şi-a ucis mama atunci când bătrâna a refuzat să împartă cu ea 30.000 de euro, bani obţinuţi pe casa abia vândută. Inspectorii şcolari au descoperit că învăţătoarea preda copiilor de şcoală primară fără să aibă un aviz psihologic.

Un taximetrist din Câmpulung a fost înjunghiat şi apoi ars de viu

Pe 5 februarie 2012, două persoane s-au urcat într-un taxi din Câmpulung, cerându-i şoferului să-i ducă la Voina. Pe un câmp din comuna Bughea de Jos, unul dintre criminali i-a înfipt un cuţit în spate taximetristului. Se presupune că, în momentul în care a primit prima lovitură de cuţit, taximetristul a pierdut controlul volanului, iar maşina s-a oprit într-un maldăr de zăpadă de pe marginea drumului. Atunci, taximetristul a sărit din maşină şi a încercat să fugă, însă a fost prins de cei doi, care i-au aplicat mai multe lovituri de cuţit, după care l-au băgat în portbagajul maşinii, pe care au incendiat-o, deşi victima mai trăia încă.

În urma necropsiei, s-a stabilit că Dumitru Gruianu, de 60 de ani, a primit 10 lovituri de cuţit, iar autopsia a arătat clar că era încă în viaţă când maşina a fost incendiată, în plămânii săi fiind găsite urme de monoxid de carbon. Potrivit anchetatorilor, crima nu a fost comisă în scop de jaf, asupra victimei fiind găsite actele de identitate, suma de 80 de lei şi mai multe obiecte personale.

Criminal la 15 ani

În loc să-şi trăiască adolescenţa, Gabriel Gredu, un puşti de 15 ani din comuna Rucăr îşi va petrece următorii ani în închisoare pentru omor. Tânărul, încă un copil, a fost capabil de un gest care i-a îngrozit până şi pe medicii legişti. În februarie 2011, Gabriel Gredu l-a bătut cu bestialitate, până l-a lăsat fără suflare, pe Ion Tiucă, de 67 de ani. Anchetatorii au stabilit că la mijloc a fost vorba de o crimă pasională, existând dovezi certe, confirmate şi de medicul legist, cum că între cei doi au existat relaţii sexuale. Se pare că, la un moment dat, bătrânul nu a mai fost de acord să continue o partidă de amor şi, într-un acces de furie, alimentată de consumul de alcool, băiatul de 15 ani l-a luat la bătaie. L-a lovit mai întâi cu un vătrai în cap, iar omul a încercat să fugă, pe jumătate dezbrăcat. În curte, s-a împiedicat şi băiatul a continuat să-l lovească, folosind o coadă de topor, până când l-a lăsat fără suflare.
Deşi nu era decât un copil, Gredu îi mai şocase pe rucăreni cu cruzimea sa, după ce tăiase lăbuţele şi coada unui câine.

Şi-a bătut şi violat mama şi a stat o zi cu cadavrul în casă

Constantin Rogojinaru, un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Costeşti, paznic la una dintre vilele lui Becali de la Bucureşti, şi-a bătut cu cruzime mama, a batjocorit-o, după care a lăsat-o să moară în chinuri groaznice. O zi întreagă a ţinut cadavrul în casă şi apoi s-a dus să bea la cârciumă, unde i-a cerut unui amic să îl ajute să o îngroape. Graba de a o înmormânta a atras suspiciunile asupra sa, iar anchetatorii au scos la iveală amănunte şocante. Rogojinaru şi mama sa, Viorica Luca (66 de ani) aveau şi o relaţie incestuoasă căreia, se pare, femeia încerca să îi pună capăt. Cu puţină vreme înaintea crimei, cei doi vânduseră un teren, dar fiul era nemulţumit că nu va primi banii decât după moartea ei. Înfuriat, acesta a luat-o la bătaie, a violat-o cu bestialitate  şi apoi a lăsat-o să moară. A doua zi, la băutură, el le-a spus cunoscuţilor că mama sa e moartă acasă, fiindcă a uitat să îşi ia pastilele de inimă.
Anchetatorii au stabilit că moartea femeii a fost violentă, datorată unei hemoragii cerebrale, survenite în urma unui traumatism cranio-cerebral acut. Fiul victimei a fost reţinut, dar a susţinut că e nevinovat, însă probele împotriva sa au fost suficient de concludente pentru a fi declarat vinovat.

La 20 de ani, a violat şi ucis o bătrână de 87 de ani

În ianuarie 2012, Elisabeta Stănescu (87 de ani), din satul Tutana, comuna Baiculesti, a fost găsită moartă în casă. Era întinsă pe jos, goală, cu mai multe lovituri pe faţă, dar şi pe corp. Raportul întocmit de medicul legist a confirmat faptul că moartea Elisabetei Stănescu a fost una violentă şi s-a datorat loviturilor primite. S-a confirmat şi faptul că bătrâna fusese abuzată sexual, iar din casă lipseau 230 de lei.
În urma cercetărilor, a probelor prelevate şi audierii unui cerc de suspecţi, poliţiştii au reţinut pentru crimă trei tineri: Ionuţ Cătălin Dragnea (17 ani), Nicuşor Popa (20 de ani) şi Ionuţ George Toader (20 de ani).

Tatăl şi fiica au omorât şi decapitat o pictoriţă şi i-au fiert capul

La începutul lunii februarie a anului 1978, vestea unei crime extrem de sadice a îngrozit Argeşul. Într-o pădure din satul Ciocănăi, comuna Moşoia,  sub un morman de frunze, a fost găsit cadavrul decapitat al unei femei – Florica Steriade, pictoriţă şi profesoară de desen. Autorii oribilului masacru au fost Nicolae Ştable şi fiica sa, Valerica, mobilul crimei fiind jaful. Cei doi i-au tăiat capul şi apoi l-au fiert, pentru a putea să îi scoată dinţii de aur. Părul i l-au tăiat şi l-au ascuns într-o  pernă, iar oasele capului le-au aruncat în lacul unor vecini, de la câteva case distanţă. Fiindcă nu îngropaseră prea bine cadavrul, iar câinii deja începuseră să care bucăţi din el, Nicolae Ştable s-a gândit că ar fi mai bine să anunţe chiar el organele de anchetă pentru a nu fi bănuit mai apoi.

Până la urmă, cei doi au fost condamnaţi şi şi-au efectuat mare parte din pedeapsă. Nicolae Ştable trăieşte încă, tot în Ciocănăi, în aceeaşi casă. Fiica sa a murit însă într-un accident de maşină în străinătate, în urmă  cu mai mulţi ani.

Două tinere au omorât un bărbat cu 35 de lovituri de cuţit şi apoi i-au dat foc

Florin Popa din Piteşti avea 24 de ani şi era taximetrist de meserie. Ca orice tânăr de vârsta sa, dincolo de muncă, se şi distra cu cei de o vârstă şi, evident, cu fetele. O astfel de invitaţie, făcută, într-o seară de 15 septembrie 2004, la două fete, pe care le cunoştea însă prea puţin, i-a fost fatală. Băiatul le-a chemat pe cele două în apartamentul din Prundu pe care îl împărţea cu prietena sa, dar care era plecată din ţară. Nu le-au lipsit câteva sticle de băutură, care au reuşit să le ia minţile fetelor. Din una în alta, între ei s-a iscat un conflict. Fetele şi-au mai chemat un amic, şi sfârşitul a fost unul tragic: Florin Popa a murit în urma a 35 de lovituri de cuţit, mutilat pe faţă şi pe corp.

Ca să şteargă urmele crimei, au turnat peste el restul de băutură şi i-au dat foc sperând că flăcările vor face să dispară urmele de cuţit şi totul va părea un accident. Poliţiştii au reuşit însă să le demonstreze vinovăţia, şi cele două au fost condamnate pentru crimă, împreună cu bărbatul ce le-a fost complice la încercarea de a masca oribila faptă.

Iulian Ţigănilă din Ungheni, bestia cu faţă umană

Iulian Ţigănilă, condamnat la 22 de ani de închisoare, şi complicele său, Ion Barbu, condamnat la 20 de ani, au ucis şase persoane, dar sunt indicii că cei doi mai au şi alte crime la activ, pe care nu vor să le mai recunoască. Ţigănilă, acum în vârstă de 49 de ani, originar din comuna Ungheni, şi Barbu, de 55 de ani, din comuna Căldăraru, se cunosc din copilărie, şi tuturor le spuneau că sunt veri. În realitate, era doar…fraţi cu moartea. Creierul era Ţigănilă, care, după ce îşi îmbăta victimele, le omora cu sânge rece. Apoi, ajutat de Barbu, tranşa cadavrele, le punea într-o geantă, după care le arunca în canale sau fântâni părăsite. Victimele erau alese din rândul persoanelor singure şi care posedau bunuri de valoare.

Prima crimă suspectă, marca Iulian Ţigănilă, s-a petrecut în februarie 1996, când Gheorghe Ţârcu a fost găsit mort în locuinţa sa, în urma asfixierii cu o bucată de şuncă. În urma necropsiei, s-a stabilit că dimensiunile bucăţii de şuncă şi alcoolemia, aproape de comă, au fost gândite dinainte de Ţigănilă, iar moartea a fost una violentă.

La doi ani distanţă de prima crimă, în mai 1998, dispărea de acasă şi Ion Oprea din Piteşti, care avea o garsonieră. La nici o lună, cu buletinul victimei şi contractul casei, Ţigănilă vindea la notariat garsoniera lui Oprea. Pentru ca părinţii lui Oprea să nu anunţe dispariţia fiului la Poliţie, Ţigănilă le trimitea adesea bilete, scrise, chipurile, de fiu, în care le spunea că se află la muncă în Grecia. Ca să nu lase nicio urmă care să ducă la el, criminalul punea diverse persoane să scrie biletele sau scrisorile către familiile victimelor, minţind că este analfabet. În toamna lui 1998, Ţigănilă ucidea din nou. Cornel Albu căzuse în patima alcoolului, după ce divorţase, şi aşa a devenit o pradă uşoară pentru Ţigănilă, care, înainte să-l omoare, i-a „servit” un preparat din ţuică, antigel şi somnifere. Pentru a şterge şi urmele acestei crime comise în Piteşti, Ţigănilă şi Barbu au aruncat cadavrul într-o fântână părăsită din apropierea haltei CFR Colţu, de pe raza comunei Ungheni. Mobilul crimei a fost, şi de această dată, jaful, un ARO, de care criminalul s-a folosit o vreme, iar după ce maşina s-a defectat, a fost vândută la fier vechi cu 7 milioane de lei, în baza unei chitanţe de mână. La câteva zile însă după ce-i luase viaţa, Ţigănilă a mers la un prieten al lui Albu şi i-a dat acestuia, din partea mortului, nişte bani, de fapt o datorie mai veche, rămasă neachitată. La fel ca şi în celelalte cazuri, Ţigănilă a încercat să creeze iluzia că victima sa trăieşte, dar care, plecată în grabă la Constanţa, unde şi-a găsit o slujbă ca şofer, l-a rugat pe el să-i facă acest mic serviciu. Scenariul a funcţionat perfect, dovadă că timp de 11 ani de la dispariţia din toamna lui 1988 şi până a fost descoperit în fântâna părăsită din Colţu, în vara lui 2010, toată lumea a ştiut că Albu este şofer în Constanţa.

La 8 decembrie 1998, dispare de acasă Janea Bu­coveanu, din Piteşti. Şi el singur, alcoolic, dar proprietarul unui apartament. La câteva zile de la dispariţie, fratele lui Bucoveanu l-a surprins în lo­cuinţa acestuia pe Ţigănilă, cu două genţi pline cu bunurile celui dispărut. Ţigănilă a spus despre Janea că e plecat şi că l-a trimis să-i aducă nişte lucruri. De atunci şi până astăzi nu se mai ştie nimic despre acesta, anchetatorii fiind convinşi că şi Janea a fost ucis de Ţigănilă, iar cadavrul, ascuns pe undeva.

Pe 9 martie 1999, Elena Spătaru, de 31 de ani, din Piteşti, i-a spus surorii ei că pleacă la Bucureşti, deoarece un patron i-a promis o slujbă foarte bine plătită. „Omul de afaceri” era Ţigănilă, iar după 3 ani, pe 10 septembrie 2002, anchetatorii au găsit trupul femeii – gravidă în luna a cincea în momentul crimei – tranşat în bucăţi într-o conductă de irigaţii, pe raza comunei Brebeni din judeţul Olt. La câteva zile după dispariţia femeii, Ţigănilă se mutase deja în apartamentul acesteia şi se chinuia să-l închirieze, fiindcă nu reuşise să găsească actele casei, ca să o poate vinde. Ultima victimă din „CV-ul” lui Ţigănilă este Ion Burcică, ucis pe 23 februarie 2000. Şapte luni mai târziu, cadavrul lui a fost găsit într-o fântână părăsită.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here