Bucătăria firmei Eures, cea care asigură zilnic hrana caldă pentru aproape toţi muncitorii de pe platforma Dacia, este cea mai mare din ţară. Lucrează trei ture pe zi, de luni până vineri, uneori şi în week-end, şi aici se prelucrează 50 de tone de carne şi 100 de tone de legume pe lună. Zilnic, aici se consumă 30.000 de pâini.

Cei aproape 14.000 de salariaţi care lucrează pe platforma de la Mioveni, plus mulţi dintre colaboratorii care au treabă aici, obişnuiesc să mânânce în una din cele 25 de micro-cantine din incinta sitului industrial. Micro” cantină este un fel de a spune, pentru că cea mai mică are, de fapt, 400 de locuri. Cum hrana caldă este oferită gratuit, aproape toţi angajaţii Dacia, de la simpli operatori la cei din conducere, iau masa zilnic la cantină. Ei au dreptul la câte un meniu care cuprinde 2 feluri de mâncare,  o ciorbă şi un fel doi, două pâini şi un desert sau un iaurt. Meniul e discutat cu sindicatele iar cele două feluri de mâncare se repetă doar la două săptămâni. În funcţie de felul muncii prestate, se asigură meniuri cu 2200 de calorii şi meniuri cu 2700 de calorii. Pentru cei ce lucrează în posturi fixe, de unde nu pot pleca la masă, cum ar fi paza, punctul medical sau pompierii, se pregătesc zilnic alte câteva sute de pachete de mâncare rece.
Pentru a face faţă acestui volum de mâncare imens, în bucătărie se folosesc vase speciale pentru gătit. Ciorba se prepară în două cazane încălzite, cu 3000 de porţii fiecare, plus alte 6 marmite de câteva sute de litri fiecare. Pentru felul doi sunt montate plite electrice cu capacitate de sute de porţii sau cuptoare speciale, de capacitate foarte mare.
Siguranţa alimentelor, atât ca materie primă cât şi ca produs finit este extrem de importantă şi respectată cu stricteţe de personalul angajat. De aceea există camere frigorifice speciale pentru carne, legume, lactate şi ouă. Prelucrarea acestora se face în alte camere speciale, una pentru tranşarea şi porţionarea cărnii şi alte pentru curăţarea legumelor. Există şi frigidere speciale, de dimensiunile unor camere, pentru răcirea imediată a mâncării gătite de la circa 90 de grade, cât are când se termină de preparat, la sub 4 grade Celsius în doar 4 ore, pentru a evita dezvoltarea bacteriilor.
Din bucătăria centrală, mâncarea este livrată, cu ajutorul unor furgonete speciale, către cele 25 de microcantine răspândite în toate secţiile uzinei. Muncitorii au la dispoziţie 20 de minute pentru pauza de masă. De asemenea, dacă vor să îşi cumpere şi altfel de produse, le pot cumpăra din aceleaşi locaţii, din mici magazine. 

      

    

Comments

comments