Lupta pentru alegerile europarlamentare a intrat în linie dreaptă, iar sondajele de opinie apar pe bandă rulantă. Aproape zilnic citim despre “căderi spectaculoase” în sondaje sau “reveniri puternice”, ba la unele partide s-a deschis şi şampania.

Febra sondajelor a cuprins şi clasa politică din Argeş, iar primul partid care a deschis balul a fost PNL. Fără să ofere informaţiile tehnice despre modul în care a fost făcut un sondaj comandat de la centru, cei din PNL Argeş au dat doar drumul “pe surse”, către presă, la un procent de peste 25% în dreptul lor, cu tendinţă de creştere în perioada imediat următoare.

Numai că experții în sondaje de opinie sunt însă sceptici la asemenea practici.
“E clar că cineva care oferă un sondaj «pe surse» și nu publică altceva despre el nu are intenții curate. Dacă nu are nimic de ascuns, poate foarte bine să publice datele complete, cine/cum l-a făcut, finanțat etc”, explică sociologul Mircea Kivu, fost director IMAS.

PSD, partidul care a câştigat în Argeş toate cele trei rânduri de alegeri europarlamentare, nu a apărut însă pe piaţă cu niciun sondaj. În schimb, mai mulţi lideri social democraţi au făcut pronosticuri. Primul a fost primarul din Mioveni, Ion Georgescu, care a declarat, în urmă cu o săptămână, că este convins că PSD va obţine peste 50% în Argeş.

Cifra a fost confirmată şi de consilierul judeţean Dorin Mărăşoiu: “Cred că la nivel naţional vom scoate în jur de 35%, iar în Argeş ne vom duce sigur spre 50%”.

Prezent în conferinţa de presă de vineri, de la sediul PSD Argeş, primarul oraşului Topoloveni, Gheorghiţă Boţârcă, este şi mai optimist. “Nu pot să vă spun un procent, însă vă asigur că va fi mai mare decâ cel anunţat de colegul meu, Dorin Mărăşoiu. Aceste cifre noi nu le avem din sondaje comandate, le avem de la “firul ierbii”. Mergem prin sate, oraşe, stăm de vorbă cu oamenii şi ne dăm seama unde ne aflăm. Discuţiile cu oamenii sunt cel mai bun barometru pentru noi”, a declarat Boţârcă.

Comments

comments