CRISTIAN DIACONESCU: RESPECT PENTRU ROMÂNIA, RESPECT PENTRU ARGEŞ!
Doresc ca acest proiect să devină PROIECTUL NOSTRU, al tuturor celor care credem că se poate, că ARGEȘUL merită o soartă mai bună în următorii ani și nu doar alte generații de sacrificiu într-o continuă tranziție.

Cuvântul-cheie în proiectul nostru este “RESPECT”, pentru că în ultimii ani am uitat să ne respectăm, să cerem să fim respectați și să ne facem respectați. Ca oameni, ca cetățeni, ca și comunitate, ca țară, trebuie să punem în prim plan respectul. Trebuie să redevenim o Societate a Respectului.

Ca român care a respectat și slujit comunitatea și statul, înțeleg că respectul este calea către înainte: respectul pentru cetățenii ROMÂNI, respectul pentru Educație, Muncă și Valoare, respectul pentru Instituții și pentru Statul de Drept și, nu în ultimul rând, respectul ca mentalitate.

Reînvățând să ne respectăm și să respectăm, vom crea fundamentul necesar pentru a trăi mai bine, mai fericiți, într-o țară mândră și influentă, în regiune, în Uniunea Europeană, în NATO și în lumea întreagă.

Respectul pentru cetățean înseamnă politețe, dar și servicii publice de calitate – justiţie, educație, sănătate, infrastructură, atât în Argeş, cât şi în întreaga Românie.

Vă propun să mergem pe acest drum împreună, respectându-ne reciproc și pregătind ARGEȘUL pentru succes, prosperitate și stabilitate.

Români fericiți, prosperi, bucurându-se de viață și de familiile lor, aceasta este normalitatea pe care mi-o doresc pentru ARGEŞ şi pentru ROMÂNIA.

I.    Respect pentru Români

Românii merită mai mult respect, ca persoane, ca și cetățeni, ca familie și comunitate.

Respectul pentru români ca persoane se manifestă prin standardul de viață, prin condițiile de trai. Condițiile de trăi nu depind numai de stat, sau de guvern, ci de fiecare dintre noi în parte, de munca pe care o depunem, de felul în care încercăm să ne ridicăm, să trăim mai bine.

Ca Parlamentar, vreau să îi inspir pe români să fie ambițioși, să își dorească mai mult de la viață și să fie dispuși să muncească până la apariția succesului. În același timp, voi lucra cu Guvernul pentru ca ARGEŞUL să le ofere locuitorilor săi cât mai multe oportunități, de la condiții economice, la cele sociale și la cele educaţionale. Îmi voi folosi toată experiența profesională, prin diplomație economică, la atragerea a cât mai multe investiții străine, care să se materializeze într-un trai mai bun și mai sigur pentru români.

Voi finaliza proiectul de asigurare a unei legături directe între judeţul Argeş şi fondurile europene de la Bruxelles.

Respectul pentru români ca cetățeni se reflectă în transparența și calitatea mesajelor, precum și în felul în care se comportă statul, administrația, cu românii.
Voi da un semnal, ca viitor senator de Argeş, realizând un proiect “virtual” de “Porți Deschise” pentru a explica argeşenilor mai bine felul în care se iau deciziile țării. Voi transmite societății argeşene mesaje pozitive, de colaborare, de ambiție și voință de a avea succes cu toții, căci e important ca un parlamentar să inspire constructiv, nu doar să fie preocupat de lupta politică.

Voi milita pentru respect în relația cu administrația și funcționarii publici, în dublu sens: noi să le respectăm munca, ei să ne respecte pe noi prin acte administrative de calitate și în timp util. Respectul pentru cetățean înseamnă și respectul pentru contribuabil, printr-o fiscalitate clară, simplă și stabilă, care să permită investiții pe mai mulți ani și care să nu dea emoții de la o lună la altă.

Respectul pentru familie este necesar cu atât mai mult cu cât condițiile din ultimele decenii nu au stimulat tinerii să își creeze o familie. Pentru mine, familia contează. Familia ca valoare primordială şi ca prioritate zero trebuie pusă în centrul politicilor publice. Familia îi poate face pe români mai fericiți și statul român mai puternic.

Respectul pentru comunitate ține atât de solidaritate, cât și de respectarea regulilor traiului în comun. O cultură a ajutorului pentru cei aflați în nevoie e mai mult decât necesară în ARGEŞ. Argeşenii nu trebuie să aștepte de la stat să le fie mai bine. Fericirea noastră depinde de fiecare dintre noi. Putem fi o societate în care solidaritatea între oameni să fie mai prezentă, reală. În același timp, trebuie să fie clare regulile traiului în comun: democrația nu înseamnă haos și lipsă de respect pentru legi și pentru aproapele nostru, ci libertatea de a fi fericiți, în condițiile respectării legilor.

II.    Respect pentru Educație, Sănătate, Muncă și Valoare

Avem în Argeş oameni valoroși, medici, ingineri, profesori, muncitori, artiști, sportivi, pur și simplu români competenți, care își fac datoria bine și discret în fiecare zi, dar care sunt acoperiți de zgomotul incompetenței care a cuprins clasa politică și guvernarea. Avem nevoie de o nouă normalitate, de normalitatea valorii, astfel încât incompetența să devină excepția – şi să fie sancționată ca atare – și nu să pară regulă. Pentru asta avem nevoie de respect pentru muncă și valoare, și de respect pentru oameni în două chestiuni cheie: educație și sănătate.

Ca Senator mă voi strădui, dincolo de puterea exemplului personal, să reunesc periodic la o masă, valorile argeşene din țară și din străinătate, și să le consult în cadrul unui “Pact pentru Valorile Argeșului” menit a oferi periodic sprijin actului de guvernare locală, pentru performanța sa.
Voi lucra pentru recunoașterea mai rapidă a diplomelor de vârf din străinătate, astfel încât resursa umană românească să poată fi folosită și în ARGEŞ. Avem nevoie de românii din străinătate, respectând totodată opțiunea lor dacă doresc sau nu să se întoarcă acasă: putem și vom colabora mai bine cu diaspora din diferite țări ale lumii, punând totodată bazele unui Program Național de Reîntoarcere a Talentelor.

Avem nevoie de un Pact realist pentru Educație, pe care să îl urmăm cu stoicism căci nu putem permite la nesfârșit experimente asupra copiilor noștri. Totodată, nu se poate face educație de calitate fără revalorizarea instituției dascălului: avem nevoie, din nou, de respect pentru profesori, de încredere în ei și de stimulare corespunzătoare a muncii lor. În același timp, voi favoriza o mai mare legătură între universități și piața forței de muncă, atât pentru a preveni șomajul în rândul tinerilor, cât și pentru ca ei să aibă toate abilitățile pentru un viitor de succes. Nu ne mai permitem generații de sacrificiu.

Nu e normal ca, după o viață de muncă, părinții și bunicii noștri să nu își poată permite servicii medicale de calitate. Merită mai mult respect, iar sănătatea va fi una din prioritățile mele, urmând a forma și o Comisie Specială în acest sens, cu experți români din țară și străinătate, care să ofere soluții de eficientizare a sistemului sanitar, bazat pe cele mai bune practici din lume.

Respectul pentru muncă trebuie revalorizat la toate nivelurile. În acest sens, voi da un semnal, mergând periodic în comunele și satele judeţului Argeş, pentru a discuta cu românii implicați în agricultură și în proiecte europene legate de acest sector economic, astfel încât să reușim în mandatul meu de parlamentar să ridicăm cât mai mult satul românesc spre standardele de viață de la oraș. Împreună cu românii din orașe și din sate, vreau să muncim cot la cot pentru a deveni mai buni, mai productivi, pentru a ne maximiza avantajele competitive: poziția geografică, calitatea forței de muncă, resursele naturale, creativitatea și adaptabilitatea.

III.    Respect pentru Instituții și Statul de Drept

În ultimii 27 ani a prevalat sentimentul lipsei de încredere și de direcție a țării, românii fiind perpetuu dezamăgiți de clasa politică. A sosit momentul să schimbăm societatea în bine,
schimbând modelul după care este condusă țara, prin felul în care ne raportăm la instituții, prin respectul pentru ele și prin întărirea statului de drept. Fără respect pentru instituții și pentru statul de drept nu se poate vorbi de modernizare. Nu este normal ca instituțiile să ia forma oamenilor care le conduc, ci invers. Oamenii trebuie să își facă datoria conform fișei postului.

În paralel cu respectul pentru instituții, voi stimula simetria în relația cu cetățeanul: cetățeanul trebuie să fie servit de instituțiile publice la standarde de calitate apropiate de cele din sectorul privat, cu celeritate și seriozitate. Acest lucru trebuie să fie o preocupare-cheie a ierarhiei instituțiilor cu care intenționez să lucrăm împreună pentru scăderea birocrației pentru reducerea cheltuielilor discreționare și implementarea unui sistem profesionist și competitiv de e-government.
Corupția din contractele cu statul ne-a sărăcit, din cauza ei sunt mai puțini bani pentru
educație, sănătate și alte servicii publice, de aceea ea trebuie combătută prioritar de către instituțiile de profil, în paralel cu procesul de simplificare și debirocratizare.

IV.    Respectul ca Mentalitate: Societatea Respectului

De prea multe ori în ROMÂNIA ne-am obișnuit cu replica “merge și aşa”, și, încet încet, am asistat la degradarea societății românești, până la un nivel al relațiilor sociale pe care nu îl mai recunoaștem. Adevărul e că nu mai “merge și aşa”, e nevoie urgentă de schimbarea mentalității și de avansare spre o societate a respectului. Numai așa putem ajunge mai buni și numai așa putem influența noi înșine schimbarea de care are nevoie societatea.

Ca Senator de Argeş, sunt pregătit să lupt pentru schimbarea mentalității, făcând o largă coaliție cu toți românii care doresc să inspire societatea prin bun simț, succes, meritocrație. Ca parlamentar, trebuie să inspiri românii, dar și să îți tragi inspirația din români, și sunt atâtea lucruri bune care se întâmplă în ROMÂNIA, dar care sunt ignorate, din dorința de senzațional.

Normalitatea mandatului meu parlamentar va fi normalitatea bunului simț și a respectului pentru cei din jur, a construcției și a tragerii “la aceeași căruță” pentru o Românie mai bună. Dezbinarea, denigrarea, injuriile au ajuns prea departe, și a sosit momentul să reîmbrăţişăm ideea de comunitate și pe cea de moderație. O putem face începând să respectăm diferențele de opinie și să cultivăm din nou dezbaterea, argumentul. Mă voi implica personal pentru ridicarea ștachetei profesionalismului și a bunului simț în dezbaterea publică, pentru ca românii să vadă că nu toți politicienii sunt politruci, ci că mai există oameni de stat, cu „cei șapte ani de acasă” care vor să construiască, cu seriozitate, alături de români, societatea viitorului.

Una dintre prioritățile mandatului meu este recăpătarea încrederii în clasa politică în primul rând în Argeş şi apoi în întreaga ţară, bazată pe acțiuni, nu doar pe vorbe. Nu trebuie să acceptăm declinul și standardele joase, căci avem energia, ideile și ambiția să rezolvăm problemele economice, sociale și politice, să tratăm politica cu responsabilitate. Prea ne-a fost teamă în ultimii 27 de ani să ne asumăm o direcție clară, am trăit o politică paralizată când de frică, când de alegeri greșite sau oscilante, ceea ce ne-a făcut să pierdem mai multe trenuri decât era cazul. Dincolo de reformă și modernizarea statului e necesar un alt element cheie pentru modernizare: o schimbare culturală şi de mentalitate în țară, în sensul revalorizării tenacității, a succesului, a luptei până la reușită. Au fost, de-a lungul istoriei noastre, suficiente momente în care am știut să fim luptători, în ciuda condițiilor dificile.

Este momentul să renaștem ca națiune și să ne maturizăm. Iar o condiție a maturizării este construirea societății respectului.

Comments

comments