Ce pregăteşte Guvernul: taxă de solidaritate pe pensiile speciale și mai puține călătorii cu trenul pentru studenți. La pensiile speciale mari, adică la cele de peste 10.000 de lei, se va aplica o taxă “de solidaritate” a declarat ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici. Totodată, el a anunţat o serie de schimbări în ceea ce privește acordarea călătoriilor gratuite cu trenul pentru studenți, respectiv limitarea numărului de călătorii anuale gratuite și acordarea acestora doar până la o anumită vârstă a studenților.

Taxa de solidaritate ar urma să se aplice începând cu luna viitoare. “Credem noi că în acest fel se îndreaptă foarte multe lucruri. Este o abordare corectă și logică” a precizat Eugen Teodorovici.

În ce priveşte călătoriile gratuite cu trenul de care beneficiază studenții, acesta va fi limitat şi se vor acorda doar celor cu vârsta de până la 26 de ani. De asemenea, acordarea acestora ar putea depinde și de performanțele școlare ale studenților, respectiv acestea nu vor putea fi acordate studenților repetenți sau celor care au restanțe.

Din luna aprilie 2018, toţi studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă (licenţă, master, doctorat) în cadrul instituţiilor acreditate de stat, indiferent de vârstă, pot merge gratis cu trenul. Așadar, dacă măsurile acum vor ajunge să se aplice, se va reveni la situația anterioară lunii aprilie 2018, și anume doar studenții de până la 26 de ani vor mai putea beneficia de călătorii gratuite cu trenul.

Comments

comments