Guvernul a terminat de lucrat bugetul pentru anul viitor şi a făcut publice principalele schimbări preconizate. Printre ele, o serie de creşteri salariale şi măriri de venituri pentru populaţie.
În total, cheltuielile din bugetul pe anul viitor vor fi de 239,3 miliarde de lei, adică 33,7% din PIB, inflaţia medie anuală fiind estimată la 2,2%, iar salariul mediu net lunar la 1.758 de lei. Principalele motoare pentru creşterea economică vor fi cererea internă, industria şi serviciile.
Guvernul preconizează o creştere a numărului salariaţilor, şi, implicit, reducerea ratei şomajului până la 5,1% la finele lui 2015, adică doar 465.000 de şomeri.
Printre măsurile de stimulare a consumului şi asigurare a protecţiei sociale pentru categoriile de populaţie cu venituri reduse se numără se numără şi creşterea anumitor venituri. Salariul minim va creşte la 1 ianuarie la 975 de lei, iar la 1 iulie la 1.050 de lei, pensiile vor fi indexate cu 5%, iar indemnizaţia socială pentru pensionari va creşte de la 350 la 400 de lei. Indemnizaţiile sociale pentru persoanele cu dizabilităţi vor creşte cu 16%. Alocaţia pentru susţinerea familiilor cu venituri pe membru de familie sub 530 de lei va creşte cu 42 de lei pentru fiecare copil. Alocaţia de plasament creşte la 600 de lei. Alocaţia de hrană pentru adulţi cu dizabilităţi şi persoane vârstnice din centre de asistenţă socială va creşte de la 8 la 16 lei pe zi.
În plus, a decis Executivul, se vor restitui eşalonat debitele recuperate de la pensionari şi de la persoanele aflate în concediu de creştere a copilului. Salariile personalului din sănătate şi asistenţă socială se vor majora cu 100 de lei din ianuarie 2015, exclusiv salariile celor care beneficiază de majorarea salariului minim. Salariile personalului didactic se vor majora cu 5% de la 1 martie 2015 şi cu încă 5% de la 1 septembrie 2015.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI