Ce boli cronice intră în etapa a II-a de vaccinare anti-coronavirus. Aceasta începe pe 15 ianuarie. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat în direct la Antena 3 că se încearcă urgentarea și eficientizarea etapelor de vaccinare la nivelul întregii țări.

Gheorghiță spune că în prezent sistemul de programare merge bine, dar că în prima perioadă au existat desincronizări față de activitatea centrelor de vaccinare, pentru că multe dintre acestea au început activitatea după 4 ianuarie.

„Pentru persoanele care nu au reuşit să-şi facă programare sunt operaţionalizate serviciile de call-center din fiecare judeţ, în care personalul este instruit încât să poată rezolva orice problemă care rezidă din programare, atât pentru persoanele juridice cât şi pentru persoanele fizice din prima etapă a strategiei de vaccinare”, a spus coordonatorul.

Cea de a doua etapă a vaccinării anti-COVID este gata să înceapă pe 15 ianuarie, a anunțat Valeriu Gheorghiță, precizând că nu se vor repeta momentele de dezincronizare ale platformei de vaccinare la nivel național, așa cum s-a întâmplat la început.

“Ne dorim accelerarea etapelor de vaccinare având în vedere că am început mai devreme decât estimam.

Vom începe mai repede și etapa a doua, practic după 15 ianuarie, începând cu beneficiarii care se află internați în centrele medico-sociale, rezidențiale, continuând cu persoanele care sunt cu insuficiență renală cronică în stadiul de hemodializă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

“Dezvoltăm un sistem prin care persoanele după ce pleacă din stațiile de hemodializă să fie transportate cu aceleași mijloace de transport către centrele de vaccinare. Vor fi vaccinate și ulterior se va urma traseul obișnuit.

Până pe 15 ianuarie va fi dezvoltată a doua parte a modulului de programare care este destinat tutoror personelor din etapa a doua de vaccinare – persoanele peste 65 de ani, cele cu boli cronice”.

Lista oficială a bolilor cronice va fi făcută publică încă de luni, după ce în prealabil a fost discutată cu comisiile de specialitate din ministerul Sănătății, fiind practic lista de boli cronice recomandate de OMS.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, bolile cronice cardiovasculare, diabetul zaharat, afecţiunile neurologice precum sindromul Down, obezitatea, afecţiunile cronice renale, pulmonare, imunodepresia, infecția cu HIV și SIDA, sunt o parte din bolile incluse pe listă.

Comments

comments