CCR a decis: numirile directorilor la Televiziunea Română și radioul public, neconstituționale!

CCR a decis: numirile directorilor la Televiziunea Română și radioul public, neconstituționale! Curtea Constituțională a admis sesizarea PSD și a decis că hotărârile parlamentului privind numirea directorilor generali interimari la Televiziunea și Radioul publice sunt neconstituționale.

Într-un comunicat oficial, CCR spune că cele două numiri făcute de legislativ au încălcat legea privind funcționarea SRTV și SRR.

Astfel, parlamentul a invocat unele prevederi ale acelui act normativ, dar nu a fost întrunită situația tranzitorie dintre două legislaturi parlamentare în care este permisă numirea unui director interimar la cele două societăți – menționează Curtea.

Social-democrații, inițiatorii sesizării, afirmă că parlamentul va trebui să reia tot procesul după publicarea în „Monitorul Oficial” a motivării deciziei CCR.

Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD: „Curtea Constituțională a dat dreptate PSD constatând că aceștia au fost numiți în disprețul legii, fără respectarea procedurilor și a legilor țării. I-am avertizat, dar au continuat cu această atitudine de dispreț total asupra legii în România. Decizia va intra în vigoare în momentul publicării motivării Curții Constituționale. Din acel moment, directorii interimari de la Radio și de la Televiziunea Română nu vor mai putea fi directori și va trebui să se reia în parlament toate procedurile”.

Președintele Comisiei pentru cultură, deputatul USR Iulian Bulai, a precizat la rândul său că parlamentul va lua act de decizia judecătorilor CCR și va demara în cel mai scurt timp toate procedurile legislative pentru numirea unor conduceri cu puteri depline la radio și TVR.

Iulian Bulai: „Sper ca în cel mai scurt timp – ideal ar fi până la 1 iulie, până la începutul vacanţei parlamentare – să putem să avem o situaţie mult mai clară şi o conducere plină şi un CA funcţional în cadrul celor două instituţii. CA validat în parlament, preşedinte-director general validat în parlament, ales din rândul membrilor CA, pentru a nu exista nicio vulnerabilitate în chestiune de decizie şi de legitimitate a conducerii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here