Cazurile de cancer la sân, în creștere, în Argeș! Anul trecut, 90 de femei au murit din cauza acestei boli

Cazurile de cancer la sân, în creștere, în Argeș! Anul trecut, 90 de femei au murit din cauza acestei boli. Octombrie este luna de conștientizare a ceea ce reprezintă cancerul de sân. Marcată în țări din întreaga lume, campania își propune să crească atenția și gradul de conștientizare privind depistarea precoce, tratamentul, dar și prevenirea acestei boli deosebit de grave. ”Rata de incidență a cancerului de sân depășește cu mult rata celorlalte tipuri de cancer, în toate țările, indiferent de nivelul de dezvoltare al acestora. De asemenea, reprezintă principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de această boală în rândul populației feminine, la nivel global”, transmite Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș.

Desfășurată pentru prima dată în România, sub sloganul ”Depistarea precoce a cancerului de sân vă poate salva viața!” campania dedicată LICCS are ca temă în 2019, ”Screeningul – esențial în depistarea precoce a cancerului de sân”. Screeningul mamar este esențial în depistarea precoce a cancerului de sân.

În Argeș, în 2018 au fost înregistrate 200 de cazuri noi și 90 de decese

În România, cancerul de sân ocupa în 2018, prima poziție cu o pondere a incidenței de 25,1% (9 629 cazuri noi), la mare distanță de cancerul de colon (11,9%; 4 576 cazuri noi) și cancerul de col uterin (8,6%; 3 308 cazuri noi) În 2017, numărul deceselor înregistrate în rândul femeilor prin cancerul mamar, a fost de 3 484, în creștere față de 2016 (3 457 decese). În județul Argeș, în 2017 au fost înregistrate 166 cazuri noi de cancer de sân și 84 de decese, iar în 2018 se constată o creștere: 200 cazuri noi și 90 decese.

Un studiu publicat în 2017, referitor la Factorii de risc în prevenirea cancerului mamar a arătat că în lume, 1 din 8 femei prezintă riscuri de a dezvolta cancer mamar. Cancerul de sân se dezvoltă printr-un proces multistep, iar patogeneza acestei boli nu a fost încă elucidată. Cancerul de sân se poate extinde ușor către organe, precum sistemul osos, ficat, plămân și creier, ceea ce în principal explică evoluția incurabilă a acestuia. Diagnosticul precoce al bolii poate duce la un prognostic bun și la o rată de supraviețuire ridicată.

Mamografia este o metodă de screening utilizată pe scară largă în detectarea cancerului mamar și s-a dovedit că poate contribui la reducerea eficientă a mortalității acestuia. Alte metode de screening, mai sensibile decât mamografia, precum imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), au fost, de asemenea, implementate și studiate în ultimul deceniu.
Se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografică

În 2018, a fost demarat proiectul de implementare a Programului pilot pentru depistarea precoce a cancerului de sân. Programul de prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân se va derula pe o perioadă de 5 ani și presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparținând categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, fără loc de muncă, grupuri etnice vulnerabile. Proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare, Nord Vest şi Vest, respectiv Nord Est şi Sud Est. Din fondurile de finanțare ale Programului se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea și confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte și preluarea în tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here