Câți bani vor primi persoanele care împușcă sau eutanasiază urșii agresivi

Alungarea unui urs dintr-o localitatea poate fi recompensată cu 400 de lei, tranchilizarea lui, cu 750 de lei, iar împușcarea, cu 500 de lei. Pentru prepararea blănii și a craniului se alocă 2000 de lei/exemplar. Aceste sume vor fi decontate primăriilor care au încheiat contracte de intervenție cu gestionarul faunei cinegetice și medicii veterinari în cazul intervenției, se arată în ordinul Ministerului Mediului.

Tarifele pentru alungarea, tranchilizarea, relocarea și împușcarea urșilor sunt următoarele:
A. Tarife alungare prin diverse mijloace
Acțiunea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului/medicului veterinar – 400 lei/intervenție

B. Tarife tranchilizare și relocare
Tranchilizare – 750 lei/exemplar
Marcare – 200 lei/exemplar
Acțiunea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului/medicului veterinar – 400 lei/exemplar
Transport pentru relocare – 300 lei/exemplar/100 km

C. Tarife extragere prin eutanasiere sau împușcare
Tranchilizare – 750 lei/exemplar
Eutanasiere – 550 lei/exemplar
Marcare – 200 lei/exemplar
Acțiunea personalului tehnic de specialitate angajat al gestionarului/medicului veterinar – 400 lei/exemplar
Prepararea blănii și a craniului – 2.000 lei/exemplar
Manipulare exemplar – 200 lei/exemplar
Împușcare – 500 lei/exemplar
Păstrare/Ocrotire pui (maximum 2 zile) – 200 lei/exemplar

D. Contract de prestări servicii de permanență/intervenție imediată gestionar/medic veterinar pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun – 1.000 lei/lună

Tarifele prevăzute mai sus vor fi decontate lunar de către Ministerul Mediului către unitățile administrativ-teritoriale/consiliile județene care au încheiat contracte de prestări servicii de permanență/intervenție imediată cu gestionarul faunei cinegetice, respectiv contracte de prestări servicii cu medicul veterinar de liberă practică, după caz, pentru acțiunile de alungare prin diverse mijloace, tranchilizare și relocare și extragere prin eutanasiere sau împușcare a exemplarelor de urs care acționează în intravilanul localităților, se arată în ordinul de Ministru, publicat în Monitorul Oficial.

Întreținerea puilor de urși: 150 de lei/lună

Cuantumul maxim pe care Ministerul Mediului îl poate deconta unităților specializate pentru întreținerea puilor de urs aflați în custodia acestora, ca urmare a desfășurării acțiunilor de intervenție imediată asupra exemplarelor de urs care acționează în intravilanul localităților, este de 150 lei/lună, se mai arată în ordinul de ministru.
Plata sumei de 150 de lei/lună se efectuează pentru o perioadă de maximum 2 ani de la preluarea în custodie, perioadă în care exemplarul se reintroduce în habitatul natural, conform procedurilor legale.

În ce condiții este permisă eutanasierea și împușcarea urșilor

Ministerul Mediului a publicat în data de 22 iulie procedura de intervenție a autorităților pentru alungarea, tranchilizarea și relocarea și respectiv eutanasierea ori împușcarea urșilor din localități, document prevăzut în Ordonanța de urgență adoptată cu o zi în urmă de Guvern.

Documentul arată rolul fiecărui membru al echipei de intervenție, cum va fi evaluat comportamentul ursului și cum se va interveni în funcție de gradul de risc: redus, mediu ori mare. Dacă riscul este mare, decizia de eutanasiere ori împușcare trebuie luată gradual și prima opțiune este eutanasierea, dacă situația o permite, având în vedere că din echipă face parte și un medic veterinar.

Documentul prevede ce atribuții au membrii echipei de intervenție – primarul/viceprimarul, jandarmii, medicul veterinar și personalul tehnic de specialitate angajat al gestionarului Fondului cinegetic.

Conducătorul echipei de intervenție este primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, în calitatea sa de conducător al Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Citește mai mult pe realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here