Cascada Văii Rele din Nucşoara, una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din ţară

Locuri de poveste din Argeş: Cascada Văii Rele

Una dintre cele mai impresionante cascade din ţară se află în satul Slatina din comuna Nucşoara. Deşi este mai puţin cunoscută, Cascada Văii Rele este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din România, iar traseul până la ea este de o frumuseţe aparte, prin munţii Făgăraş, către Curmătura Maliţei şi apoi spre Valea Rea, pe care pot fi admirate numeroase căderi de apă, mai mici şi mai mari.

Cascada intră în componenţa Golului alpin Valea Rea – Zarna, unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia

Cascada Mare a Văii Rele, situată pe cursul pârâului Valea Rea, se poate admira în toată splendoarea ei mai ales primăvara, la topirea zăpezilor, când are un debit impresionant. Cascada intră în componenţa Golului alpin Valea Rea – Zarna, o rezervaţie naturală de tip mixt. Aceasta a fost declarată arie protejată de interes naţional în anul 2004 şi se află în partea sudică a Munţilor Făgăraş, în bazinul râului Doamnei, întinzându-se pe o suprafaţă de 6.480 hectare.

Golul alpin cuprinde un relief variat cu lacuri glaciare, văi, izvoare, chei, abrupturi stâncoase, pajişti, păşuni şi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia. Pârâul Valea Rea izvorăşte de sub creasta Munţilor Făgăraşului, chiar din căldarea glaciară de sub vârful Moldoveanu, cel mai înalt din Carpaţii româneşti, căldare unde se află şi un lac glaciar de formă triunghiulară, la altitudinea de 2.156 m.

Apa curge apoi la vale, către sud, traversând trei mari praguri glaciare succesive, unde se aruncă spre hău prin trei cascade, cea din mijloc fiind cea mai mare – peste 30 m. Cascada este accesibilă doar pe poteci turistice, fie dinspre nord, din Ţara Făgăraşului, traversând creasta munţilor şi coborând din Portiţa Viştei pe vale, fie dinspre sud, din comuna Nucşoara, pe valea Râului Doamnei, după parcurgerea unui drum forestier de circa 40 de km. Poteca turistică din Valea Rea, care trece pe lângă cele trei cascade, are marcaj triunghi roşu – la fel ca şi poteca de pe Valea Viştea Mare, care urcă din Ardeal, din oraşul Victoria, până în creastă şi care se poate parcurge în cca. 7-8 ore.

De la capătul drumului forestier, la altitudinea de 1.420 m, se ajunge după circa 100 m, pe poteca marcată cu triunghi roşu, la stâna din Valea Rea. Peisajul care se deschide de aici este unul dintre cele mai frumoase, putându-se admira panorama văii superioare, alpine, cu cascadele Văii Rele, în special cea de sus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.