În 2014, Casa de Vinuri Ştefăneşti, nou înfiinţată de trei tineri entuziaşti, a repus pe harta viticolă a României DOC-ul Ştefăneşti, aflat în pericol de a dispărea.

Fraţii Silviu şi Eugen Procopiu, împreună cu prietenul lor, Cosmin Smădu, împărtăşind cu toţii o mare pasiune pentru locurile natale şi pentru istoria lor, dar, mai ales, pentru vinul de Ştefăneşti, au decis să reînvie tradiţia vinificării ce a făcut celebră zona şi, în 2010, au plantat 25 de hectare de vie nouă pe platoul Marcea. Acelaşi platou cumpărat în 1930 de marele scriitor Liviu Rebreanu tocmai pentru via de aici şi posibilitatea de a produce şi îmbutelia vin de cea mai bună calitate!

Producţia de vin a început în 2013, iar în 2016 au reuşit să construiască o nouă cramă chiar în mijlocul plantaţiei de la Marcea. Cei trei îl au alături pe oenologul George Cojocaru, profesor universitar doctor la USAMV.

De-a lungul celor 7 ani de existenţă, casa de vinuri Ştefăneşti a reuşit să aducă pe piaţă mai multe vinuri, toate mărci înregistrate: Sumedru, vinul de “linie”, pentru “evenimente” a carui varianta în roşu se lansează cu ocazia celebrului foc al lui Sumedru, şi Marcea, care este denumirea dealului pe care sunt situate plantatiile, cel mai înalt din DOC, 413 metri, si cu cea mai bună expoziţie. Marcea este gama de top la ora actuală. Mai ales Marcea Reserve, vinuri de colecţie învechite în baricuri de stejar pentru cel puţin 6 luni şi păstrate în sticlă minim alte 6 luni, îmbuteliate în serii limitate.

De asemenea, în urmă cu doi ani, a fost lansată gama L’attitude şi Loungeitude, un joc de cuvinte ce exprimă o stare, o atitudine, dar şi coordonatele geografice excate ale podgoriei Marcea.

Vedeta casei este însă gama de vinuri Truda Fanny, un vin ca o poveste. Truda Fanny se numea cel mai bun vin din pivniţele lui Liviu Rebreanu, numite aşa în cinstea soţiei sale, Fanny Rebreanu. Romancierul selecta, îmbutelia şi eticheta cele mai reuşite licori. Cu respectul pentru pasinea acestuia pentru vin, asociaţii casei de Vinuri Ştefăneşti au decis să preia conceptul acestuia. Sun această marcă se găsesc acum pe piaţă vinuri asamblate în cele mai bune baricuri, albe şi roşii.

Etichetele au fost elaborate de Silviu Antone si reproduc stilizat o parte din conacele celebre de pe Dealurile Stefanestilor, de la Casa Memoriala Liviu Rebreanu la Vila Donescu si grupul statuar “La vulturi”. Ce este interesat e ca puse una langa alta cealaltă, într-o anumită ordine, sticlele redau prin fundalul etichetelor conturul dealurilor Ştefăneştiului care se vede cel mai bine pe eticheta de pe Sumedru care înconjoară sticla.

Comments

comments