CAS Argeș prelungește contractele existente până la 31 decembrie

Până la 31 decembrie 2020, activitatea CAS Argeș se va desfășura în baza vechilor acte normative, valabilitatea acestora fiind prelungită prin Hotărâre de Guvern.

Situatia in care se regaseste Romania, aflata, inca, in stare de urgenta, a determinat Guvernul sa aprobe, in cadrul sedintei din 7 mai 2020, o Hotarare prin care activitatea caselor judetene de sanatate din Romania se va derula prin prelungirea valabilitatii prevederilor HG 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019, precum si a prevederilor HG nr. 155/2017, privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018.

Asadar, in cazul in care nu va mai exista o noua sesiune de contractare, activitatea CAS Arges se va desfasura, in continuare, in baza actelor aditionale de prelungire la contractele existente, incheiate cu furnizori de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale.

Insa, in functie de necesarul de servicii medicale, CAS Arges are posibilitatea de a genera o sesiune extraordinara de contractare, bazandu-se pe prevederile punctului 3 din art 196 al HG 140/2018, care mentioneaza posibilitatea caselor judetene de sanatate de a stabili  şi ”alte termene de contractare, în funcţie de necesarul de servicii medicale, de medicamente şi unele materiale sanitare în tratamentul ambulatoriu sau de dispozitive medicale în ambulatoriu, în limita fondurilor aprobate fiecărui tip de asistenţă”.

Imediat după ieșirea din starea de urgență, urmeaza sa fie modificate sau completate actualele reglementări, în raport cu nevoile de etapă, astfel încât să se răspundă nevoilor de servicii medicale, dar si să asigure accesul, neîntrerupt, al populației la servicii medicale. În condițiile actuale, prelungirea termenului de aplicare a programelor naționale de sănătate a fost necesară si pentru asigurarea continuității activităților derulate în prezent și preîntâmpinarea apariției unor disfuncționalități în accesul bolnavilor la serviciile medicale preventive și curative.

Tot la aceasta data, in aceeasi sedinta de Guvern, s-a mai aprobat o alta hotarâre prin care se modifica si completeaza cuprinsul HG nr. 252/2020, privind stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății pe perioada instituirii stării de urgență pe teritoriul României, care reglementează modul de decontare a serviciilor acordate în sistemul de sănătate în acest interval.

“Prelungirea acestor acte legislative, pana la 1 ianuarie 2021, ne permite sa functionam, in continuare, in interesul asiguratilor nostri, care vor putea beneficia de servicii medicale, medicamente si materiale sanitare de calitate. Cred ca, primordial pentru perioada aceasta, in ceea ce priveste sistemul de sanatate din Romania, este efortul sustinut de stopare a raspandirii infectarii cu SARS COV 2. Daca vor fi situatii in care este absolut necesara contractarea unor servicii medicale, putem solicita organizarea unei sesiuni extraordinare de contractare, asa cum prevede legislatia” a declarat Presedintele CAS Arges, ec. Cristian Mitrofan.

Comments

comments