În cazul accidentelor grave, existența Cărții de Salvare în spatele parasolarului din dreptul șoferului îi ajută pe salvatori să identifice rapid punctele sensibile ale mașinii și modalitățile de acces spre victimă.

Documentul nu este unul obligatoriu, absența acestuia neatrăgând răspunderea contravențională, însă este important în cazul misiunilor de salvare a vieții!

Fiecare secunda conteaza atunci cand este vorba despre viata oamenilor. De cele mai multe ori, in procesul de salvare al persoanelor incarcerate in propriile autoturisme se pierde timp pretios, mai ales in cazul accidentelor grave. Cresterea sigurantei modelelor autoturismelor reprezinta o serioasa provocare pentru salvatori. Mai mult, indepartarea plafonului unui autovehicul, de catre echipajele de descarcerare, devine din ce in ce mai problematica. Confruntandu-se cu bucati de otel de mare rezistenta precum si cu armaturi ale caroseriei, in aceste conditii, chiar si cele mai puternice dispozitive de taiat nu mai fac fata. Anumite componente de siguranta, precum generatoarele de gaz din componenta sistemelor airbag, pot reprezenta un risc de siguranta pentru echipajele care intervin in situatii de urgenta. O alta problema o constituie gasirea si deconectarea bateriei in cazul autoturismelor moderne.

Astfel, o “Carte de Salvare la Bord” standardizata, in format A4, ce cuprinde informatii cu privire la localizarea armaturilor cabinei, rezervorului de combustibil, a bateriei, a airbag-urilor,a generatoarelor de gaz, a unitatilor de control, etc, precum si informatiile referitoare la precizarea punctelor adecvate de taiere, trebuie utilizata la nivelul intregii Europe. Pentru a fi cat mai accesibila echipajelor de salvatori, “Cartea de Salvare la Bord” trebuie sa fie plasata, in fiecare autoturism, in spatele parasolarului din dreptul conducatorului auto.

Cartea de Salvare la bord este o iniţiativă lansată în anul 2015 de către Automobil Clubul Român (ACR) împreună cu IGSU.

Descarcă gratuit cartea de salvare de aici: goo.gl/8iOPjN

Comments

comments