Carnea de pui românesc este în top 5 european la calitate

Carnea de pui a urcat, în ultimii ani, în topul preferinţelor românilor, iar datele statistice confirmă acest lucru având în vedere creşterea producţiei până la un nivel de 723.000 de tone în 2023 şi a consumului mediu la 28,2 kg/locuitor/an.

Industria avicolă produce în prezent de peste două ori mai mult decât producea înainte de ‘89, iar producţiile de carne şi de ouă sunt suficiente să asigure consumul intern, dar şi să livreze produse pe piaţa externă. 

„Din punctul de vedere al modelului alimentar, este clar că preferinţa consumatorului român este orientată către carnea de porc. Pe locul al doilea este carnea de pasăre, pe locul trei cea de bovină şi pe locul patru oaia. Dacă ne uităm pe datele statistice la câtă carne s-a produs anul trecut în România pe specii, vom constata că 51% din toată carnea este cea de pasăre”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

Industria avicolă a crescut mult în ultimii ani și ca nivel de performanţă în producție și de competitivitate, mai ales datorită investiţiilor constante cu bani din fonduri europene, fonduri din propriul profit şi fonduri atrase.

Fermierii au avansat foarte mult şi la calitate, pentru că tehnologiile europene, care țin de siguranţa alimentară, protecţia mediului, bunăstarea păsărilor sau sănătatea păsărilor, îi obligă să facă acest lucru.

„Din punctul de vedere al performanţelor de producţie, fermierii din România eu zic că sunt în top 3-5 maxim european. Lucruri pe care nu le gândeam noi ca specialişti, acum 25-30 de ani, se realizează astăzi. Adică, un consum specific de 1,6-1,7 kg de furaj pe kg spor, un spor de 50 g/zi, mortalităţi de 2-3%, sunt lucruri care de fapt arată că păsările sunt sănătoase, cresc bine, au toate condiţiile”, a mai spus președintele UCPR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.